Procuratura din Istanbul trimite în judecată 20 de suspecţi în legătură cu uciderea lui Jamal Khashoggi

Procuratura din Istanbul a anunţat miercuri că a pregătit rechizitoriul împotriva a 20 de suspecţi în legătură cu asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, printre care şi fostul şef-adjunct al serviciului de informaţii al Arabiei Saudite şi un fost consilier regal, potrivit Reuters.

Uciderea lui Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul în octombrie 2018 a produs un şoc la nivel mondial, afectând imaginea liderului de facto al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Unele guverne occidentale, precum şi CIA, au susţinut că el a comandat crima, acuzaţie pe care oficialii saudiţi au respins-o.

Procuratura din Istanbul susţine că rechizitoriul îi acuză pe fostul şef-adjunct al serviciului secret al Arabiei Saudite, Ahmed al-Asiri, şi pe fostul consilier regal Saud al-Qahtani că "au instigat la crimă cu premeditare cu un scop monstruos".

Rechizitoriul pune de asemenea sub acuzare alte 18 persoane pentru implicare în asasinarea lui Khashoggi, cetăţean american şi editorialist la Washington Post, a precizat procuratura într-un comunicat.

Textul acuzării se bazează pe analize ale înregistrărilor de pe telefoanele mobile ale suspecţilor, ale datelor despre intrarea şi ieşirea lor din Turcia şi prezenţa în consulat, ale declaraţiilor martorilor şi ale verificărilor telefonului, laptopului şi iPad-ului lui Khashoggi, se mai menţionează în comunicat.

Reuters precizează că până la redactarea relatării nu a primit niciun răspuns la solicitarea de comentarii adresată Ministerului pentru Media din Arabia Saudită.

În decembrie, o instanţă din Arabia Saudită a condamnat cinci persoane la moarte şi alte trei la închisoare în legătură cu uciderea lui Khashoggi. Însă un procuror saudit a transmis că nu există nicio dovadă privind legături între Saud al-Qahtani şi această crimă, iar instanţa a renunţat la acuzaţiile împotriva lui Ahmed al-Asiri. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD, în pragul revoltei! Se pregătește debarcarea lui Ciolacu și excluderea Gabrielei Firea!

2 VIDEO El este pușcăriașul analfabet folosit de Antena 3 să-l atace pe Nicușor Dan!

3 Marile orașe unde primarii se știu deja. Cine sunt favoriți la București, Constanța, Pitești, Bacău

4 LIVE Alegeri locale 2020 / Prezență la vot de 23,71% la ora 14.00. În București rămâne cea mai mică prezență din…

5 VIDEO „Să moară mama, 25.000 de euro am luat de la PSD”. Romică Țociu se laudă cu banii primiți la negru de la…