Procurorii anunță rezultatele perchezițiilor în cazul finanțării ilegale a partidului pro-rus Șor: Sume mari de bani

Procurorii anunță rezultatele perchezițiilor în cazul finanțării ilegale a partidului pro-rus Șor: Sume mari de bani

Autoritățile au ridicat peste 4,5 milioane de lei moldovenești în diverse valute, în urma perchezițiilor efectuate joi în ancheta penală privind finanțarea ilegală a partidului condus de Ilan Șor cu probleme penale și care se ascunde de justiția din Rep. Moldova în Israel.

Autoritățile au anunțat suma de bani ridicată în urma perchezițiilor. FOTO: Facebook.com

Procuratura Anticorupție (PA) și Centrul Național Anticorupție (CNA) au numărat ore bune banii ridicați în urma descinderilor efectuate. Sume care erau destinate organizării manifestațiilor antiguvernamentale, potrivit reprezentanților structurilor de drept. Deocamdată, reprezentanții partidului Șor nu au venit cu o reacție în acest caz.

Lei moldovenești, euro și dolari pentru manifestațiile antiguvernamentale

,,În rezultatul examinării, a fost constatat că suma finală este de 4.560.719 MDL.Sumele totale după examinare: - 3 269 500 lei - 64 490 euro - 500 dolari. În continuare va fi adoptată o hotărâre în acord cu prevederile Codului de procedură penală, în vederea asigurării păstrării banilor ridicați de către instituția abilitată”, au anunțat funcționarii.

image

Tot în urma descinderilor din data de 9 martie, trei persoane, care aveau rolul de curieri în cadrul formațiunii politice, au fost încătușate.

,,Responsabili de recepționarea și transportarea banilor ilegali, către președinții și vicepreședinții de oficii teritoriale, care la rândul lor urmau să achite transportul și să remunereze persoanele care vin la protestele organizate de partid”, au informat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Unul dintre suspecți se afla sub control judiciar pentru că ar fi fost implicat și în trecut într-o faptă similară.

Partidul pro-rus în centrul altui scandal

Recent, partidul a mai fost în vizorul opiniei publice, fiind suspectat că ar fi trimis în Turcia peste 80 de tineri pentru a fi instruiți, iar la revenirea acasă să destabilizeze manifestațiile, caz investigat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

,,Serviciul de Informații si Securitate, în scopul protecției securității naționale și a ordinii constituționale, verifică informația cu privire la mai multe grupuri de cetățeni ai RM care ar fi participat la instruiri organizate peste hotarele țării în vederea acumulării unor deprinderi de organizate a dezordinilor in masa si a altor acțiuni radicale menite sa destabilizeze situația internă din Republica Moldova”, au punctat cei de la SIS.

În timp ce angajații SIS cercetează cazul, reprezentanții partidului reiterează că vor organiza în continuare proteste.

Proteste reluate după avertizarea privind lovitura de stat planificată de Kremlin

Partidul Șor a reluat manifestațiile antiguvernamentale, după ce președinta, Maia Sandu, a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Reprezentanții Kremlinului au negat că ar pregăti o lovitură de stat și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului, dând exemplu ,,scenariul ucrainean”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”