Procurorii continuă perchezițiile informatice la TelDrum. Pitiș, cum îi plăteai tu tunatul mașinii lui Dragnea Jr. când pe tac-su nu-l cunoșteai?

Procurorii continuă perchezițiile informatice la TelDrum. Pitiș, cum îi plăteai tu tunatul mașinii lui Dragnea Jr. când pe tac-su nu-l cunoșteai?

Continuă perchezițiile informatice la TelDrum. Pitiș, cum îi plăteai tu tunatul mașinii lui Dragnea Jr. când pe tac-su nu-l cunoșteai? Cel mai puternic Volkswagen Golf 6 din lume e în România, mai exact la Turnu Măgurele. Stă parcat în curtea fostei vile de protocol a Partidului Comunist Român, acolo unde locuiește Ștefan Valentin Dragnea, fiul liderului PSD.

Tânărul a tunat mașina, transformând Golful într-o rachetă albastră de 776 cai-putere. Acum, mașina modificată e mai puternică decât unele aparate de zbor ale Armatei române, cum ar fi avioanele de antrenament fabricate la Bacău (360 CP).

Distracția lui Dragnea Jr. a fost plătită de Tel Drum, care a achitat facturi de peste 78.000 de euro emise de mai multe firme de tuning auto, a dezvăluit  RISE Project, anul acesta, pe 11 aprilie .

În schimb, în același an, Tel Drum n-a avut bani pentru stat, fiind executată silit de Fisc pentru taxe neplătite de aproape 3 milioane de lei.

Unul dintre angajații ZZTuning ne-a explicat că firma lor s-a ocupat de „exteriorul mașinii”, iar motorul a fost opera firmei grecești Exelixis.

Ferma din hotel

Hotelul Turris din Turnu Măgurele aparține familiei Dragnea, iar Tel Drum este unul dintre cei mai importanți clienți cazați. Peste 2 milioane de lei a transferat corporația teleormăneană în conturile Turris între 2007 și 2014. De banii ăștia, firma de asfaltări ar fi putut ține ocupate cel puțin 8 camere, zi de zi, în toți acei ani.

Bombonica Dragnea, fosta soție a șefului PSD, a fost până în 2014 patroana hotelului, iar cumnatul ei, Florinel Marinaș, director general.

Acum, în scripte apar oameni de paie, iar Tel Drum n-a mai făcut plăți către Turris după ce Bombonica a ieșit din firmă. Doar că la restaurantul din hotel primești bon fiscal de la ferma de porci a lui Dragnea Junior, fiul liderului PSD, și nu de la firma care administrează oficial stabilimentul. Altfel spus, dacă mănânci o ciorbă la Turris, îi dai bani lui Dragnea Jr.

Hotelul în sine nu prea a fost o afacere profitabilă, o arată datele oficiale de la Finanțe. A generat constant datorii de peste 35 de milioane de lei, în perioada 2011-2013, iar bani au venit mai mult din alte activități decât din cazări. De exemplu, în anul 2008, camerele de hotel au produs în total 500 mii de lei, iar un magazin de carne înregistrat pe aceeași firmă a adus de aproape trei ori mai mult.

Porcii care cotizează la Tel Drum

Nu doar statul susține corporația Tel Drum, ci și un holding de companii controlat de familia Dragnea. E un sistem integrat de plăți reciproce în care firmele implicate își diminuează propriile profituri, deci și taxele către stat. Într-un final, banii sunt canalizați în conturile Tel Drum.

Cele mai mari afaceri asumate de juniorul Ștefan Valentin Dragnea sunt ferma de porci, terenurile agricole și pădurile.

Porcii cresc în comuna Salcia, pe fosta firmă Romcip SA, acum rebotezată Ferma Salcia SA, care raportează un profit mediu anual de aproximativ 100 de mii de lei. Din banii aduși de porci, o treime a zburat la Tel Drum. Asfaltatorul a fost, practic, cel mai important furnizor al fermei. Corporația i-a vândut nutreț de peste 48 de milioane de lei din 2007 până în 2015. Adică vreo 11 milioane de euro, plăți care au atârnat greu în contabilitatea fermei. Pe scurt, din tot ce-a cheltuit ferma, aproape jumătate a ajuns la corporația teleormăneană.

Dar și Tel Drum, în aceeași perioadă, a cumpărat de la ferma porci sau nutreț în valoare de peste 4 milioane de lei. În paralel, a girat la Unicredit Bank patru credite bancare contractate de ferma lui Dragnea Jr. Alte 3,87 milioane de lei.

Juniorul din divizia furaje

Corporația Tel Drum are și o divizie agricolă, dar recolta efectivă e administrată de o altă firmă a lui Dragnea Jr. E vorba de Gransiloz, înființată în 2009 de Petre Pitiș, prieten vechi al lui Liviu Dragnea și director general al Tel Drum. Practic, Juniorul (prin Romcip) cumpără  furaje de la el însuși (prin Gransiloz). Furajele cultivate de Tel Drum. În trecut, Gransiloz a intrat împreună cu Tel Drum și într-o cooperativă agricolă care se ocupa de comerț angro cu cereale. Peste 18 milioane de lei au rulat împreună cele două firme, corporația și silozurile lui Ștefan Valentin Dragnea, mai dezvăluia în aprilie  RISE Project.

Nici Gransiloz n-a fost promptă când a trebuit să plătească taxe la stat. Fiscul a executat de mai multe ori compania pentru obligațiile fiscale neonorate în perioada 2007-2015. În toți acești ani, Gransiloz a transferat peste 15 milioane de lei către Tel Drum.

Petre Pitiș: Nu am nicio relație personală cu Liviu Dragnea

La intrarea la DNA, marți în jurul orei 11.00, Petre Pitiș a declarat că nu ar avea vreo relație personală cu Liviu Dragnea și că nu acesta semna, din partea CJ Teleorman, contractele câștigate de Tel Drum.

„Nu am nicio relație personală cu Liviu Dragnea. Nu l-am întâlnit nici când era președinte la Consiliul Județean, nu a semnat dumnealui contractele din partea Consiliului Județean pe care le-am câștigat la licitație. Erau semnate de un vicepreședinte al Consiliului Județean”, a declarat Pitiș.

Acesta a admis că deține 50% din acțiunile Tel Drum și că mai sunt alți cinci acționari în firmă. „Între aceştia nu se numără şi nu s-a numărat Liviu Dragnea, din 2007, de când conduc eu firma. El nu a avut nicio legătură cu firma, din 2007, de când eu conduc această societate”, a subliniat Pitiș.

Vinerea trecută, procurorii DNA au anunțat că au început urmărirea penală împotriva SC Tel Drum SA și a trei reprezentanți ai acesteia, în frunte cu Petre Pitiș. Acuzațiile sunt de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Prejudiciul s-ar ridica, potrivit procurorilor DNA, la 4,17 milioane lei, reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din fonduri europene.





Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu