Procurorii DIICOT Timișoara au cerut arestarea preventivă a 19 inculpați din dosarul ''CFR la fier vechi''

Procurorii DIICOT Timișoara au cerut arestarea preventivă a 19 inculpați din dosarul ''CFR la fier vechi''

Procurorii DIICOT Timișoara au solicitat, joi, arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a 19 dintre inculpații reținuți în dosarul 'CFR la fier vechi', arată un comunicat de presă al DIICOT Timișoara, remis, joi AGERPRES.

Persoanele respective sunt Crăciun Mihuț Constantin, Bărculeț Pavel, Ciobanu Daniel, Enache Florin-Claudiu, Alupoaie-Dragoescu Constantin-Nicolae, Niculescu George, Tudor Eugen, Mașcovescu Mircea Ion, Corodan Gelu—Ioan, Filip George-Corneliu, Luca Ovidiu-Dumitru, Mutașcu Mihai, Derscaru Cristian-Valeriu, Gheorghițoiu Constantin, Drăgan Alexandru, Voica Maria, Găbreanu Ion, Rădulescu Stănel și Moți Doru, reținuți pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, șantaj, fals intelectual, și uz de fals.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2016, la nivelul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă CFR MARFĂ S.A, s-a constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC REMAT SA CĂLĂRAȘI a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.

''Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza procedurii de licitație deschisă inițiată de SNTFM CFR MARFĂ S.A, a unui număr de 2450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria 'deșeu fier vechi greu' și 'deșeu fier vechi special' (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară (...)'', menționează sursa citată.

Potrivit acesteia, în manoperele frauduloase au fost implicați factori de decizie de la nivelul central și teritorial a societății de transport, precum și reprezentanții societății beneficiare și s-a acționat pe trei nivele.

''Primul nivel al grupului infracțional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societății SNTF MARFĂ CFR MARFĂ SA, compusă din inculpații Crăciun Mihuț Constantin, director general, Ciobanu Daniel, director operațiuni dezvoltare, Bărculeț Pavel, director departament vânzări — trafic, Tudor Eugen, director economic — financiar, Alupoaie-Dragoescu Constantin-Nicolae, director trafic, Enache Florin-Claudiu, director vagoane, Niculescu George, șef al serviciului exploatare vagoane. Aceștia au inițiat vânzarea la bursa de mărfuri a celor 2.450 de vagoane la preț de fier vechi, prin subevaluarea lor și obținerea unui preț mai mic decât valoarea reală. (...)'', spune DIICOT Timișoara.

Același palier decizional al grupului infracțional organizat a dispus sucursalelor din teritoriu ale SNTFM CFR MARFĂ SA omiterea menționării cantităților de fier greu și de oțel obținute din tăierea vagoanelor, solicitând ca în documentația de casare să fie menționate doar cantități de fier vechi. În acest sens, a fost emisă o adresă înaintată sucursalelor SNTF MARFĂ CFR MARFĂ S.A Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj, Constanța, privind aducerea la îndeplinire a contractului încheiat între SNTF MARFĂ CFR MARFĂ SA și SC REMAT SA CĂLĂRAȘI, prin care s-a solicitat demararea formalităților de casare conform ''Convenției comune de lucru'', stabilită între părți.

Al doilea palier al grupului infracțional organizat a fost reprezentat de către funcționarii din cadrul sucursalelor SNTF MARFĂ CFR MARFĂ SA — Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj, Constanța. În baza dispozițiilor date de nivelul de conducere al societății, funcționarii din teritoriu au dispus întocmirea documentației de casare, prin omiterea consemnării cantităților de oțel și fier greu, obținute din tăierea vagoanelor, facilitând astfel traficarea în folosul SC REMAT SA CĂLĂRAȘI a diferenței rezultate din prețul de deșeuri de oțel sau fier greu și prețul de deșeu de fier vechi.

În vederea punerii în aplicare a contractului de vânzare cumpărare, prin decizia inculpatului Mașcovescu Mircea, s-au constituit la nivelul Centrului Zonal Marfă Timișoara cinci comisii de casare, pentru tăierea a 411 vagoane aflate în gestiunea acestei sucursale. (...).

Al treilea palier al grupului infracțional organizat a fost constituit din reprezentanții SC REMAT SA CĂLĂRAȘI, beneficiara contractului în cauză, documentul fiind semnat de către inculpatul Ion Găbreanu, director general, de către contabila societății, precum și de către inculpatul Stănel Rădulescu, responsabilul de contract.

''În vederea preluării deșeurilor rezultate din casare, societatea a desemnat la nivelul fiecărei comisii de casare constituite la nivelul sucursalelor SNTFM CFR MARFĂ SA, câte un reprezentant care conform ''Convenției comune de lucru'', emisă de către Serviciul de Exploatare Vagoane din cadrul structurii centrale a firmei de transport, au întocmit împreună cu reprezentanții comisiilor de casare documentele aferente procesului de casare, respectiv procese verbale de predare-primire, procese verbale de tăiere, note de cântar etc, documente în care, cu știință, s-a omis menționarea cantităților de deșeuri de oțel și de fier greu'', detaliază procurorii.

De asemenea, unii dintre reprezentații SC REMAT SA CĂLĂRAȘI au exercitat, la nivel local, constrângeri asupra membrilor comisiilor de casare, amenințând intervenția pe lângă conducerea unității în vederea destituirii din funcție, în cazul în care nu se conformau planului infracțional, potrivit sursei citate.

Cele 2.450 de vagoane supuse casării însumează cantitățile de 35.002,12 tone de oțel și 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fier vechi. Prejudiciul cauzat SNTFM CFR MARFĂ SA prin activitatea infracțională se ridică la valoarea de 6.313.748,52 euro, mai precizează comunicatul DIICOT.

AGERPRES / (AS — autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

2 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”

3 „Putin ar putea invada Europa anul viitor, posibil state membre ale alianței”

4 Începutul sfârșitului pentru Putin? Prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit joi după ce a refuzat să plătească dividende

5 VIDEO „Pământul le ardea sub picioare, marea fierbea” / Cum i-au alungat ucrainenii pe ruși de pe Insula Șerpilor