Procurorii francezi anchetează posibile finanțări ilegale ale campaniilor electorale ale lui Macron

Procurorii francezi anchetează posibile finanțări ilegale ale campaniilor electorale ale lui Macron

Procurorii financiari naționali francezi au confirmat joi că au deschis o anchetă privind suspiciuni de finanțare ilegală a campaniilor electorale din 2017 și 2022 ale președintelui francez Emmanuel Macron, după relatări în acest sens din presa franceză, relatează AP.

Ziarul Le Parisien a relatat despr legături dintre Macron și compania McKensey FOTO Arhivă

Procurorii financiari naționali francezi au subliniat într-o declarație scrisă că au dorit să aducă clarificări în urma unor articole de presă, într-o aparentă referire la faptul că ziarul Le Parisien relatase despre o presupusă investigație privind campania lui Macron din 2017 și legăturile acestuia cu compania americană de consultanță McKinsey & Company.

Declarația procurorilor, fără a-l menționa pe Macron sau partidul său, a precizat că o anchetă judiciară a fost deschisă la 20 octombrie cu privire la presupuse "evidențe de campanie incoerente" și "reducerea elementelor contabile" în legătură cu companiile de consultanță în timpul campaniilor electorale din 2017 și 2022.

A doua zi, o altă anchetă a fost deschisă cu privire la presupuse favoruri privind atribuirea unor contracte publice , se arată în comunicat.

Preşedinţia a declarat pentru AFP că „a luat la cunoştinţă comunicarea PNF cu privire la deschiderea a două anchete în urma plângerilor prezentate de aleşi şi de asociaţii”.Pe 17 martie, Senatul a dezvăluit că achiziţiile publice pentru un anumit tip de consultanţă s-au „dublat” între 2018 şi 2021, atingând o sumă-record de peste un miliard de euro în 2021.

„Dacă există dovezi de manipulare, mergeţi la instanţa penală”, declara recent Macron în cadrul unei emisiuni a postului France 3.

Finanțarea campaniilor electorale în Franța este strict reglementată.

Le Parisien, citând surse anonime, a declarat că magistrații se concentrează asupra condițiilor în care au fost încheiate unele contracte majore între McKinsey și stat după alegerea lui Macron.

Un oficial din cadrul președinției franceze a declarat că Palatul Elysee "a luat la cunoștință de comunicarea Parchetului financiar privind deschiderea a două anchete judiciare. ... Este de datoria justiției să conducă anchete în totală independență". Oficialul nu a fost autorizat să fie identificat public, conform politicii prezidențiale.

Reprezentanții McKinsey din Franța nu au dorit să comenteze .

O altă anchetă a fost deschisă în luna martie a acestui an de către procurorii financiari francezi privind suspiciuni de fraudă fiscală din partea McKinsey. Compania anericană a declarat ala acea vreme că "respectă normele fiscale franceze care i se aplică".

Investigația respectivă a fost deschisă la două săptămâni după ce un raport al Senatului francez a afirmat că McKinsey nu a plătit impozit pe profit în țară cel puțin din 2011. De asemenea, raportul a pus sub semnul întrebării utilizarea de către guvern a consultanților privați.

La momentul respectiv, Macron a declarat că a fost "șocat" de suspiciunile de evaziune fiscală din partea firmelor de consultanță.

Așa-numita "Afacere McKinsey" a stârnit critici din partea rivalilor lui Macron înainte de alegerile prezidențiale din Franța, care au dus la câștigarea unui al doilea mandat în aprilie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...