Procurorii l-au înconjurat pe căcatul care se dă patron peste firma lui Dragnea. Minte că nu-l cunoaște, dar i-a făcut cadou firme de miliarde lui fiu-său!

Procurorii l-au înconjurat pe căcatul care se dă patron peste firma lui Dragnea. Minte că nu-l cunoaște, dar i-a făcut cadou firme de miliarde lui fiu-său! Surse judiciare au declarat pentru Adevărul că Dan Liviu Bărcaru a dat o declaraţie de martor la DNA în care a arătat că Petre Pitiş este un apropiat al lui Ion Florian, şi că asocierea din cadrul Dunărica Impex SRL s-a făcut la sfatul cumnatului său.

Cumnatul lui Petre Pitiş (Tel Drum), Dan Liviu Bărcaru, fratele Mihaelei Pitiş, este asociat într-o societate chiar cu Ion Florian (WFA Impex). Firma se numeşte Dunărica Impex SRL şi are ca obiect de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. Ion Florian este administratorul societăţii, iar ancheta a scos la iveală că în 2013 şi 2014, WFA Impex a avut mai multe achiziţii de la Dunărica Impex.

În plus, în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor publice Tel Drum a fost terţ susţinător pentru WFA Impex. Inspectorii ONPCSB au sintetizat că o parte din lucrările prestate de cele două societăţi pentru diferite autorităţi publice au fost subcontractate între aceste firme, „astfel încât există probe cu privire la interesele economice comune”.

Cum a început ancheta

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a sesizat, pe 16 mai 2017, procurorii DNA cu privire la suspiciuni privind activitatea a două firme din Teleorman: Tel Drum (Alexandria) şi WFA Impex (Turnu Măgurele).

Motivul: Cele două societăţi ar fi folosit, în 2016, o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului unor utilaje. Concret, era vorba de modul în care Tel Drum a cumpărat de la WFA Impex, în decembrie 2015, o staţie mobilă de preparare mixturi asfaltice. Preţul: 12.026.450 lei (9.698.750 lei + 2.327.700 lei TVA).

Staţia mobilă fusese cumpărată de WFA Impex de la societatea Benninghoven Sibiu, firmă din grupul Wirtgen România, avansul fiind achitat în octombrie 2015. Preţul final: 8.773.620 lei (7.075.500 lei + 1.698.120 lei TVA). Achiziţia făcea parte dintr-un proiect din cadrul programului „Creşterea Competitivităţii Economice”, finanţat din fonduri europene, susţin oficialii Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

În urma depunerii cererii de rambursare în februarie 2016, Tel Drum a primit din fonduri europene suma de 4.170.462,5 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă în cadrul proiectului, nerambursabilă.

 WFA Impex SRL, legată de afacerile Tel Drum

Deoarece era vorba de fonduri europene, Tel Drum trebuia să facă achiziţiile în acest proiect respectând mai multe reguli impuse de Uniunea Europeană, inclusiv organizarea unei licitaţii. Firma WFA Impex are ca obiect lucrări de instalaţii pentru construcţii, iar Ion Florian este asociat unic şi administrator.

Potrivit unor surse judiciare, ONPCSB a observat că Tel Drum a încălcat aceste reguli în cazul achiziţiei de la WFA Impex. Practic, cele două societăţi s-ar fi aflat într-o situaţie de afiliere, iar între directorii celor două societăţi existau relaţii personale, ceea ce i-ar fi adus în siuaţia de conflict de interese.

Inspectorii ONPCSB au constatat că livrările efectuate de WFA Impex sunt fie către instituţii publice fie, în proporţie de peste 30% către Tel Drum SA, Romcip SA şi Gransiloz SA. De altfel, în sesizarea Oficiului se arată că cele trei firme „aparent sunt controlate de acelaşi grup de persoane”. „Aceste aspecte indică o lipsă a capacităţii societăţii WFA Impex SRL de a funcţiona independent şi o relaţie de afiliere între societăţi”, arată sursele citate.

De exemplu, în primul semestru al anului 2009, WFA Impex a declarat livrări către Tel Drum în cuantum de 687.985 lei, în cazul în care livrările totale pentru această perioadă au fost de 1.027.793 lei. În semestrul II al anului 2009, livrările declarate către Tel Drum au fost în cuantum de 905.006 lei, în condiţiile în care livrările totale au fost în cuantum de 1.552.065 lei, iar restul operaţiunilor de livrare au avut ca beneficiar administraţiile publice locale din Teleorman.

Firmele care au ajuns la Dragnea Jr

În 2010, WFA Impex a declarat achiziţii de la Tel Drum în cuantum de 843.746 lei, de la Sady Com SRL în cuantum de 145.592 lei, în condiţiile în care achiziţiile totale au fost în valoare de 1.411.790 lei. Sady Com SRL este firma fostului deputat Adrian Simionescu (PSD), cumnatul lui Marian Fişcuci, care a fost primul patron al Tel Drum.

În 2011, WFA Impex a avut relaţii comerciale cu Tel Drum, Sady Com, Romcip SRL şi Gransiloz SRL.

Gransiloz a fost înfiinţată în 2009 de Petre Pitiş, iar ulterior societatea a ajuns indirect, prin intermediul altei entităţi Zooveg 2010, sub controlul lui Ştefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea. Romcip SRL a fost în perioada comunistă o fermă de porcine, dar care a fost privatizată după 1990 de Petre Pitiş.

Ulterior ea a ajuns sub controlul lui Ştefan Valentin Dragnea şi a fost rebotezată Ferma Salcia SA. Din primăvara anului 2017, ea a fost transformată în societate cu acţiuni la purtător, potrivit avocaţilor firmei.

În 2012-2014, WFA Impex a continuat relaţiile comerciale cu Tel Drum. Începând cu anul 2015, activitatea WFA Impex a crescut ca volum, având livrări în cuantum semnificativ către instituţii publice, dar păstrând Tel Drum printre principalii clienţi privaţi. Societatea a declarat în luna martie livrări în cuantum de 49.451 lei, în luna octombrie o livrare în cuantum de 6.675.000 lei, în luna noiembrie o achiziţie în cuantum de 1.451.613 lei, iar în luna decembrie declară achiziţii în cuantum de 244.800 lei şi livrări în cuantum de 3.023.750 lei.

Legătura directă, prin cumnatul lui Pitiş

În plus, în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor publice Tel Drum a fost terţ susţinător pentru WFA Impex. Inspectorii ONPCSB au sintetizat că o parte din lucrările prestate de cele două societăţi pentru diferite autorităţi publice au fost subcontractate între aceste firme, „astfel încât există probe cu privire la interesele economice comune”.

Cumnatul lui Petre Pitiş (Tel Drum), Dan Liviu Bărcaru, fratele Mihaelei Pitiş, este asociat într-o societate chiar cu Ion Florian (WFA Impex). Firma se numeşte Dunărica Impex SRL şi are ca obiect de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. Ion Florian este administratorul societăţii, iar ancheta a scos la iveală că în 2013 şi 2014, WFA Impex a avut mai multe achiziţii de la Dunărica Impex. Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că Dan Liviu Bărcaru a dat o declaraţie de martor la DNA în care a arătat că Petre Pitiş este un apropiat al lui Ion Florian, şi că asocierea din cadrul Dunărica Impex SRL s-a făcut la sfatul cumnatului său.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 BREAKING Acord istoric în UE! Pachet de ajutor de 500 de miliarde de euro!

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere