Procurorii sud-coreeni cer, din nou, mandat de arestare pentru moștenitorul Samsung

Procurorii sud-coreeni cer, din nou, mandat de arestare pentru moștenitorul Samsung

Anchetatorii care verifică un scandal de corupție la nivel înalt din Coreea de Sud au cerut marți emiterea unui nou mandat de arestare pentru moștenitorul grupului Samsung, Jay Y. Lee, după ce o cerere similară a fost respinsă luna trecută de justiția sud-coreeană, informează AFP și Reuters.

Fiul președintelui grupului Samsung și nepotul fondatorului său, Lee Jae-Yong, 48 de ani, a fost interogat de mai multe ori într-o afacere care a dus la destituirea președintelui sud-coreean Park Geun-Hye. Procurorii îl acuză pe Lee Jae-Yong ca a oferit 43 miliarde de woni (35 milioane de euro) unei companii și mai multor fundații înființate de Choi Soon-sil, o veche prietenă a președintelui Park Geun-hye, în schimbul sprijinul fondului public de pensii pentru un proiect controversat de fuziune a două din filialele Samsung în 2015.

Luna trecută, o solicitare privind emiterea unui prim mandat de arestare care îl viza pe Lee Jae-Yong a fost respinsă de un tribunal din Seul, estimând că probele nu sunt suficiente pentru a justifica arestarea.

Anchetatorii susțin că în ultimele săptămâni au descoperit noi probe în acest dosar. "Am făcut o cerere pentru emiterea unui mandat de arestare împotriva lui Jay Y. Lee", au anunțat anchetatorii fără a oferi alte detalii.

Lee Jae-Yong est de facto conducătorul Samsung după criza cardiacă suferită de tatăl său în 2014. Dacă Lee ar fi arestat aceasta ar fi o lovitură gravă dată Samsung, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, chipuri de memorie și televizoare cu ecran plat, deoarece ar afecta luarea unor decizii strategice cu privire la investiții și achiziții. În plus, acest scandal vine la scurt timp după ce Samsung a retras de pe piață telefoanele Galaxy Note 7 din cauza unor probleme la baterie.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…