Procurorul care i-a anchetat pe Mazăre și Nicușor Constantinescu va fi șeful DNA Constanța în următorii trei ani

Procurorul care i-a anchetat pe Mazăre și Nicușor Constantinescu va fi șeful DNA Constanța în următorii trei ani

Procurorul care i-a anchetat pe Mazăre și Nicușor Constantinescu va fi șeful DNA Constanța în următorii trei ani.

Andrei Bodean, procurorul care i-a anchetat și trimis în judecată pe Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, a susținut, marți, interviul în fața secției de procurori a CSM, unde și-a prezentat proiectul pentru conducerea Serviciului Teritorial Constanța.

Andrei Bodean (40 ani) a fost delegat șef interimar în octombrie 2018, după ce au expirat cele două mandate ale procurorului Sorin Constantinescu. El a devenit procuror în anul 2008 și până la intrarea în DNA a instrumentat unele dintre cele mai răsunătoare crime petrecute în județul Constanța.

Bodean a fost delegat la DNA în 2013 și, la scurtă vreme, a început urmărirea penală a lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal, în care Constantinescu a ispășit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare. Tot pe fostul președinte al CJC l-a mai trimis în judecată în dosarul elicopterului SMURD prăbușit în lacul Siutghiol (4 ani cu executare, în primă instanță), în dosarul împăduririlor fictive și a plăților nelegale către Direcția Județeană de Drumuri Constanța (10 ani cu executare, definitiv), dar și în alte spețe aflate încă în instanță.

Actualul șef al DNA Constanța l-a trimis în judecată și pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, pentru vânzarea subevaluată a mai multor terenuri din stațiunea Mamaia, într-un dosar cu un  prejudiciu stabilit la patru milioane de euro.  Fostul primar a fost condamnat în această speță la 6 ani și jumătate cu executare, în primă instanță.

Bodean a mai trimis în judecată pentru luare sau dare de mită și abuz în serviciu mai mulți primari sau foști primari de orașe din județul Constanța, foști șefi de poliție, a instrumentat șantajul din dosarul fratelui fostului președinte Traian Băsescu și a trimis în judecată mai mulți primari, șefi de instituții și funcționari publici pentru fraudarea fondurilor europene din județele Constanța și Tulcea.

Este unul dintre procurorii care au reacționat public față de încercările de modificare a legilor justiției, a semnat petițiile magistraților și a protestat, alături de alți zeci de procurori și judecători constănțeni, începând cu decembrie 2017 și pe treptele Judecătoriei Constanța, și pe cele ale Curții de Apel București.

În septembrie 2018, Bodean a candidat la șefia DNA, după ce locul a rămas liber în urma revocării Laurei Codruța Kovesi. Tot atunci a candidat și Gabriela Scutea, actuala propunere pentru șefia Parchetului General, însă ambii au fost respinși de Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției din Guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...