Procurorul general al României spune că nu va demisiona

Procurorul general al României spune că nu va demisiona

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat luni că nu va demisiona din funcție, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va face o evaluare a activității Parchetului General și DNA, după care va lua măsuri.

Întrebat luni, la intrarea în sediul Parchetului General, dacă intenționează să demisioneze, Augustin Lazăr a răspuns: ''Vă spun doar atât: nu. Nu intru nici în polemici publice".

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat duminică, la Antena 3, că se va întâlni, în zilele următoare, cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, și procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru a discuta despre ancheta legată de OUG 13, arătând că nu exclude posibilitate ca cei doi să demisioneze.

"Zilele următoare, voi avea discuții cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, domnul Augustin Lazăr, și separat cu procurorul șef de la Direcția Națională Anticorupție, pe tema despre care vorbim, evoluțiile acestea, modul în care dânșii s-au raportat la lege, s-au raportat la standardul constituțional, s-au raportat la standardele Comisiei de la Veneția. (...) Sigur, eu nu exclud ca, în lipsa unei proceduri declanșate de mine, să aibă dânșii inițiativa unei proceduri lăuntrice, individuale, privind modul în care s-au poziționat, repet, la dispoziții legale, constituționale și chiar în dezbaterile din spațiul public, într-o perioadă atât de sensibilă", a declarat ministrul Justiției.

Întrebat ce va face dacă cei doi nu vor demisiona, Tudorel Toader a spus: "Nu aș vrea să speculez că știu ceva în acest sens. Doar mă refeream la faptul că există această posibilitate. Și veți spune dumneavoastră: Și dacă ea nu se va concretiza? Eu ce voi face? (...) În paralel, probabil începând de mâine, prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justiției, voi face o fundamentare, o evaluare a activităților desfășurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA pe de altă parte. Și atunci, evaluarea va avea două componente: pe de o parte, cea profesională, pe cauze, pe de altă parte, cea managerială, privind instituțiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuția cu dânșii și voi face această evaluare pe două direcții, voi stabili măsurile pe care le voi lua".

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...