Procurorul-șef al DNA a prezentat la Sofia experiența României în combaterea corupției

Procurorul-șef al DNA a prezentat la Sofia experiența României în combaterea corupției

Peste 800 de demnitari, printre care miniștri, parlamentari, magistrați și primari, au primit anul trecut sentințe finale pentru fapte de corupție, a declarat joi, la Sofia, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kövesi, în conferința 'Experiența românească. Instituții și măsuri anticorupție', organizată de Curtea Supremă de Casație a Bulgariei (VKS), transmite BTA.

Prezentând experiența României în combaterea corupției, Kövesi a spus că până la crearea DNA procesele pentru cazuri de corupție în România au vizat mai ales doctori și profesori.

Ea a remarcat că pe fondul numărului mare de condamnări, anul trecut instanțele au returnat DNA doar patru cazuri.

Șefa DNA a menționat că activitatea instituției pe care o conduce este mult criticată, dar ea nu crede că procurorii sunt prea agresivi. Laura Codruța Kövesi a subliniat că nici nu se pune problema ca procurorii să încalce legea întrucât ei sunt controlați în mod direct de tribunal. ''Noi strângem probe, celelalte decizii sunt luate de către instanță'', a explicat ea.

La rândul său, președintele Curții Supreme de Casație bulgare, Lozan Panov, s-a referit la 'toleranța judiciară' cu privire la corupție la nivel înalt în Bulgaria.

Panov a afirmat că, spre deosebire de Laura Kovesi, el 'nu are un Klaus Iohannis bulgar care să-l susțină' și a remarcat că, atunci când cele două țări au aderat la Uniunea Europeană, Bulgaria era înaintea României, ceea ce nu mai este cazul în prezent.

În opinia sa, schimbarea în România s-a produs odată cu crearea DNA.

Potrivit novinite.com , modelul românesc de eforturi anticorupție a dat naștere unor reacții diverse în Bulgaria, țară criticată de Comisia Europeană pentru lipsa de rezultate în încarcerarea politicienilor de rang înalt judecați pentru fapte de corupție. Astfel, în timp ce sistemul judiciar — inclusiv VKS — este de părere că modelul românesc ar trebui urmat și de Bulgaria, alți demnitari bulgari, precum procurorul-șef Sotir Țațarov, susțin că problemele pot fi rezolvate numai dacă are loc o reformă a magistraturii bulgare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria