Procurorul șef al DNA, printre vorbitorii la o conferință a GRECO despre prevenirea corupției în funcții guvernamentale de top

Procurorul șef al DNA, printre vorbitorii la o conferință a GRECO despre prevenirea corupției în funcții guvernamentale de top

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, Laura Codruța Kövesi, se va număra printre vorbitorii la conferința la nivel înalt a GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei (CoE), care se va desfășura luni, la Strasbourg (Franța), unde vor fi abordate teme precum prevenirea corupției în funcții guvernamentale de top și în agențiile de aplicare a legii, informează Consiliul Europei duminică într-un comunicat transmis AGERPRES.

Ceilalți vorbitori la conferința de luni sunt secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, procurorul general al Ciprului, Costas Clerides, raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pe teme privind corupția, Michele Nicoletti, directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler, și președintele organizației Transparency International, José Ugaz.

Evenimentul va marca lansarea celei de-a cincea runde de evaluare a GRECO, după ce, la runda precedentă, a fost monitorizată prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. În noua rundă de evaluare, GRECO va monitoriza măsurile pe care le aplică statele pentru a preveni și combate corupția în funcții precum șefi de stat, șefi ai guvernului central, membri ai guvernului central (miniștri), precum și alte persoane numite politic care exercită funcții de conducere importante, cum ar fi viceminiștrii, secretarii de stat, șefii și membrii birourilor private ale miniștrilor și înalte oficialități politice.

În ceea ce privește aceste funcții, GRECO va examina chestiuni precum conflictele de interese, politicile de recrutare din sfera publică în sfera privată a unor foști membri ai ramurilor executive și legislative (așa numita practică revolving doors, care include activități de lobby — n.r.), declarațiile de avere și mecanismele de tragere la răspundere.

Evaluarea GRECO a agențiilor de aplicare a legii se va concentra pe organisme precum poliția națională, inclusiv agențiile responsabile de controlul frontierelor. Referitor la aceste agenții, GRECO va acorda o atenție specială identificării serviciilor și situațiilor expuse riscurilor, recrutării de personal, supervizării și procedurilor disciplinare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…