Procurorul special în dosarul interferenței Rusiei în alegerile americane anchetează de acum asupra lui Trump (media)

Eventuala obstrucționare a justiției de către Donald Trump în dosarul presupusei interferențe a Rusiei în alegerile prezidențiale americane face parte de acum din ancheta procurorului special care conduce investigația, a relatat miercuri publicația Washington Post, citată de AFP și Reuters.

Procurorul independent Robert Mueller, fost șef al FBI, interoghează în prezent înalți responsabili ai comunității de informații pentru a stabili dacă președintele american a încercat să frâneze sau să blocheze ancheta care se interesa până acum de această ingerință, precum și de o posibilă înțelegere între apropiați ai lui Donald Trump și Rusia, potrivit cotidianului care citează surse anonime.

Faptul de a extinde astfel aria anchetei reprezintă o "cotitură majoră", subliniază Washington Post, care afirmă de altfel că anchetatorii sunt în căutarea unor potențiale delicte financiare la colaboratorii miliardarului republican.

"Scurgerea de informații de la FBI privindu-l pe președinte este scandaloasă, nescuzabilă și ilegală", a reacționat avocatul lui Donald Trump, Marc Kasowitz, fără a se pronunța asupra fondului.

Procurorul Mueller ar fi solicitat întrevederi cu cinci oficiali ai serviciilor de informații, dintre care trei au acceptat să fie audiați. Aceștia sunt Daniel Coats, directorul Comunității Nationale de Informații a SUA, Mike Rogers, directorul Agenției de spionaj NSA, precum și fostul său adjunct, Richard Ledgett.

Audierile respective ar putea să aibă loc în cursul acestei săptămâni, potrivit ziarului.

"Recunosc că am avut o întâlnire cu procurorul special", a confirmat de altfel senatorul democrat al Comisiei pentru informații Mark Warner, recunoscând că Mueller a făcut un rezumat despre munca sa senatorilor.

Donald Trump, a cărui președinție este afectată de la început de acest dosar, și-a exprimat satisfacția săptămâna trecută pentru declarațiile lui James Comey, fostul șef al FBI pe care l-a destituit la începutul lunii mai. Acesta a afirmat în cursul unei audieri foarte tensionate că președintele american nu constituia obiectul unei anchete a poliției federale în cadrul dosarului rusesc la vremea în care el era în funcție.

Potrivit surselor cotidianului, "ancheta asupra președintelui pentru obstrucționarea justiției a început la câteva zile după ce Comey a fost destituit în 9 mai". Robert Mueller fusese numit procuror special pentru a garanta independența anchetei săptămâna următoare în 17 mai.

Procurorul Mueller s-a interesa în special despre un eveniment survenit în 22 martie, când Daniel Coats a declarat asociaților săi că Donald Trump, care neagă orice ingerință, i-a cerut să intervină pe lângă James Comey pentru ca acesta să înceteze să ia drept țintă pe fostul său consilier Michael Flynn, personaj central al acestui dosar.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Incredibil, în spitalul unde-a fost directoare șpăgăreasa PSD medicii trag la sorți cine să trateze pacienți c…

2 VIDEO Priviți cum este onorat şeful diviziei antiterorism din Garda Civilă din Spania, mort la 48 de ani de co…

3 Medic român din Elveția: Este greu să te protejezi, indiferent de țara în care ești. În Geneva nu se mai găseș…

4 Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele do…

5 Regele Thailandei s-a izolat alături de 20 de femei, în Germania, unde a închiriat hotel întreg

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde