Prodecanul Facultății de Teologie: Dacă un viol se soldează cu o sarcină, poate i-a plăcut/Sexul cu prezervativ este masturbare.

Prodecanul Facultății de Teologie: Dacă un viol se soldează cu o sarcină, poate i-a plăcut/Sexul cu prezervativ este masturbare.

Un preot invitat la Radio Trinitas, care aparține Patriarhiei, a spus că dacă o femeie rămâne însărcinată după un viol este posibil să-i fi plăcut, potrivit paginademedia.ro . Vasile Răducă, prodecan al Facultății de Teologie din București, a mai spus în respectiva emisiune și că sexul cu prezervativ este ”masturbare” și i-a mai transmis unei ascultătoare să se roage la Dumnezeu ca fiica ei să termine relația pe care o are cu un musulman.

CNA a sancționat postul cu somație, iar Patriarhia s-a delimitat ferm de afirmațiile făcute de Răucă, adăugând că acesta nu va mai fi invitat la postul de radio.

În ce privește lipsa de reacție a moderatorului emisiunii, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu a oferit ca posibilă explicație faptul că este masterand al preotului, ”deși asta nu îl scuză”.

 "Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.”

Este unul dintre răspunsurile date unei ascultătoare de un preot invitat la postul de radio Trinitas, care aparține Patriarhiei.

Unul din răspunsurile pentru care cazul s-a discutat în CNA. Alte afirmații ale preotului Vasile Răducă sunt legate de sexul cu prezervativ, dar și despre relația dintre o tânără și un partener de religie musulmană.

Ce au întrebat ascultătorii și ce a răspuns invitatul nu mai are nevoie de niciun comentariu. Până și reprezentanții Trinitas s-au delimitat categoric de afirmațiile preotului, în fața CNA.

Redăm fragmente, în continuare. Emisiunea a fost difuzată pe 27 mai, la Radio Trnitas și a fost reclamată de ascultători. Nu au nevoie de niciun comentariu:

Preot: în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului
Gabriela din Argeș întreabă ce să facă, pentru că fiica ei este în concubinaj cu un bărbat de origine musulmană.

Preotul Vasile Răducă răspunde:

"Aaa, vai de noi! (...) Doamnă, eu v-aș da două răspunsuri. Înainte de toate, rugați-vă…

… rugați-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relație. Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeți-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve față de anumite forme de intimitate cu anumite persoane.

Vă rog să rețineți că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere.

În Islam, femeia este gândită ca o ființă fără suflet. Bine ar fi, mi-aș dori din tot sufletul să știu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii." 

De notat că toate aceste afirmatii au fost făcute de invitat fără ca moderatorul să aiba vreo reacție.

Sexul cu prezervativ: cei tineri nu fac altceva decât să se masturbeze

Ce spune preotul invitat în studio despre sintagma: „prezervativul este mai bun decât avortul”?

Preotul Vasile Răducă:

"În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare". 

„În actul sexual, femeia primește ceea ce bărbatul este dator să-i ofere. Lichidul spermatic cuprinde o serie de substanțe chimice care neutralizează extrogenii pe care îi are organul femeii.

Femeia, spre exemplu, în perioada ciclului, este bombardată cu o cantitate extraordinară de extrogeni care sunt cancerigeni.

O relație firească, normală, în limitele normalului între bărbat și femeie, îi aduce femeii sănătate, altfel, ea nu este decât excitată, masturbată, pur și simplu, și, fie că, la un moment dat, are un acces și se duce la un bărbat care are cu ea o relație normală și-și părăsește soțul care, pe o perioadă de timp, n-a făcut altceva decât s-o masturbeze, scuzați-mi că sunt foarte dur.

Mai bine mai rar, dar cumsecade și să-i oferi soției ceea ce organismul ei are nevoie, din punct de vedere biochimic, decât să o masturbezi și să trăiești într-o succesiune de acte de masturbare de care să-ți fie, practic, scârbă și silă și rușine.”

Sarcina după viol, posibile cauze: poate fi vorba "de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete"

Ascultătoarea întreabă: copiii proveniți în urma unor violuri sunt tot daruri de la Dumnezeu?

Preotul Vasile Răducă răspunde:

Sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate. Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.

Drumul pe care spermatozoizii îl duc spre a întâlni ovocitul este un drum anevoios pentru spermatozoizi, care reușesc să penetreze peretele ovocitului la distanță de câteva ore - chiar 30 de ore - încât o persoană care a fost violată are suficient timp să meargă la medic, dacă vreți, la ginecolog, sau și ea, dacă e o persoană deșteaptă și, pur și simplu, prin măsuri igienice, să facă de așa manieră încât spermatozoidul să nu ajungă să atingă ovocitul și să realizeze fertilizarea.

Așa că ideea, cum am văzut-o de curând la cineva, că pruncii obținuți sau că o femeie are dreptul să avorteze fătul care s-a constituit în urma unui viol, nu este întemeiată și nu este acceptată de Biserică.

Vă rog să rețineți: când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimțit persoanele respective sau sunt în imposibilitatea de a interveni, prin măsuri igienice, încât să facă de așa manieră încât spermatozoizii să nu atingă ovocitul, care stă acolo, așa, ca-ntr-o floare, în trompele falopiene.

(...) dacă s-a produs și așa, luați-l ca pe un dar a lui Dumnezeu.
 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, în fața CNA: mă detajez radical de absolut toate afirmațiile făcute de acesta. Nu va mai fi invitat

Reprezentanții Patriarhiei și ai postului Trinitas s-au delimitat de afirmațiile preotului care a fost invitat în studio. Postul s-a ales cu o somație de la CNA

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei:

„Nu pot decât să exprim foarte clar, de la început, că ne aflăm într-o situație deplorabilă. Părintele profesor Răducă, pe care și eu l-am avut profesor, este un om care atunci când se implică într-o discuție devine destul de pătimaș.

N-am venit să-l scuz, chiar mă detajez radical de absolut toate afirmațiile făcute de acesta.

El a fost invitat rarisim la posturile noastre de televiziune și radio, iar după un acest context în care a făcut afirmații absolut discutabile, criticabile și autoincriminantepentru el, nici nu va mai putea fi invitat în emisiuni.

Nu reprezintă în niciun fel un punct de vedere ortodox și insituțional, poate fi cel mult un punct de vedere personal. Din păcate, în cadrul emisiunii, a ignorat faptul că se află în fața unor mii de ascultători.

Formulele sale jignitoare punctual, folosind un termen pe care îmi e și jenă să-l reproduc, legat de o persoană care aparține cultului islamic și cele legate de viol sau sexualitate, reprezintă puncte de vedere private ale părintelui.

Instituția pe care o reprezentăm nu are nicio legătură cu asemenea viziune. Relațiile Patriarhiei Române cu Cultul musulman sunt riguros impecabile, bazate pe respect reciproc.

Regret că sunt în fața unei astfel de situații. Atât eu cât și instituția pe care o reprezint. Postul nostru nu a ieșit în evedință cu astfel de poziții.”

Radu Herjeu: invitații mai pot spune și tâmpenii. Problema aici este moderatorul
Radu Herjeu, membru CNA:

„Problema mea și a noastră nu e neaparat cu invitatul. La fel ca la toate posturile de radio și televiziune, invitații mai pot spune și tâmpenii. Problema aici este moderatorul, care nu are nici cea mai mică reacție.

M-am gântit că poate i-a fost rușine să îi spună, însă emisiunea a avut și o pauză. Chiar și după mostruozitatea „roagă-te la Dumnezeu să se rupă relația fiicei tale” lucrurile au continuat. Și dacă spunea în biserică sau în față a cinci enoriași era la fel de grav.

Nici măcar în pauză nu i-a spus să se tempereze.

Ce ați făcut în legătură cu aceste afirmații făcute public?”

Vasile Bănescu:

„Punctul dumneavoastră de vedere este riguros și de bun simț. Chiar și noi ne-am întrebat de ce moderatorul nu a avut reacție în acest caz. Am o singură explicațe, deși nu cred că e relevantă, la rândul său moderatorul îi este student la master părintelui, deși asta nu îl scuză.

Ce avem noi degând să facem este de a face o emisiune reparatorie în același format, cu același moderator, în care el să emită o părere nuanțată și pentru acultători, în care să limpezească aceste probleme, cerându-și eventual și scuze.

Am de gând să mă autoinvit în această emisiune.”

Teodor Gradinaciuc, directorul radio Trinitas:

„Emisiunea este acum într-o pauză, imediat după ce am auzit de cele întâmplate în emisiune. Ne gândim în ce formulă vom reveni. Cazul moderatorului este și el în observație.

Prima emisiune de după vacanță vrem să lămurească lucrurile, cu un invitat care să precizeze ortodox aceste aspecte.”

Dorina Rusu, membru CNA:

„Am fost absolut îngrozită. În aproape cinci ani de când sunt în CNA nu am auzit ceva atât de groaznic. Sunt niște lucruri sensibile și grave.

Abordarea cu privire la prezervativ și viol sunt absolut îngrozitoare și de nepermis pentru orice om, dar pentru reprezentant al BOR. Cum poți să vorbești despre viol consimțit? Mi se pare îngrozitor că moderatorul nu i-a atras în niciun fel atenția.

Mi se pare absolut obscen felul în care acest domn, care este și preot, a abordat aceste lucruri.”

Propuneri:

Au fost trei propuneri, pentru somație, dar și pentru amendă de 10.000 de lei (de la Dorina Rusu).

A trecut propunerea pentru somație a lui Radu Herjeu, cu șase voturi:

„Propun somație pentru că e prima abatere. Publicul lor e deschis la ce se spune acolo, nu are mecanismele de a filtra ce se spune acolo. Ei cred cu toată ființa ce a spus părintele acolo.”

Articolul invocat:

"Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice."

Au votat pentru: Radu Herjeu, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălașa, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...