Producţia de foie gras a Franţei va scădea pentru al treilea an la rând din cauza gripei aviare

Producţia de foie gras a Franţei va scădea pentru al treilea an la rând din cauza gripei aviare

Anul 2022 va fi al treilea la rând în care producţia de foie gras a Franţei va scădea, după ce un val de gripă aviară a impus sacrificarea a milioane de păsări în zona de sud-vest a Franţei, faimoasă pentru industria sa de foie-gras, au anunţat miercuri producătorii acestei delicatese, transmite Reuters.

Foie gras este produs din ficatul gâştelor şi al raţelor îngrăşate cu cereale. În 2021, producţia de foie gras a Franţei a scăzut cu 20% comparativ cu 2020, până la 11.674 de tone, iar începând din 2019 şi până în 2021 producţia a înregistrat un declin total de 30%.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

O tulpină extrem de agresivă H5N1 a gripei aviare s-a răspândit extrem de rapid în ultimele luni în Europa, ceea ce a determinat autorităţile din mai multe ţări să recurgă la sacrificarea pe scară largă a păsărilor.

"Sectorul nostru trece printr-o criză foarte gravă, poate cea mai gravă cu care s-a confruntat vreodată", a declarat Eric Dumas, preşedintele asociaţiei producătorilor de foie gras (CIFOG).

Închidere completă a fermelor de păsări din zona de sud-vest a Franţei, care este responsabilă pentru 40% din producţia de foie gras a Franţei, a permis limitarea numărului de focare de gripă din regiune astfel că aici producţia ar urma să repornească în data de 29 martie.

Însă un val neaşteptat de focare apărute de la finele lunii februarie în regiunea Pays de Loire, care până acum a fost relativ scutită, a înrăutăţit şi mai mult prognozele deoarece această regiune furnizează 72% din păsările necesare pentru reluarea producţiei, au avertizat producătorii.

De asemenea, producătorii francezi de foie gras au cerut o majorare a preţurilor pentru a putea face faţă creşterii costurilor cu energia şi nutreţurile deoarece raţele sunt hrănite în principal cu porumb.

Franţa este responsabilă pentru aproximativ 70% din producţia mondială de foie gras şi exportă, în medie, anual aproape 5.000 de tone de foie gras în întreaga lume (în special în Japonia, Spania, Olanda, Asia şi Orientul Mijlociu) pentru o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...