Producţia industrială a României a scăzut cu 2,2%, în primele 11 luni din 2019 (INS)

Producţia industrială a României a scăzut cu 2,2%, în primele 11 luni din 2019 (INS)

Producţia industrială din România s-a diminuat cu 2,2%, ca serie brută, în primele 11 luni ale anului trecut, faţă de aceeaşi perioadă din 2018, în timp ce, pe serie ajustată, a scăzut cu 3,3%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.

Potrivit statisticii, în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2019, ca serie brută, s-au consemnat scăderi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,7%), industria extractivă (-2,7%) şi industria prelucrătoare (-1,9%).

În acelaşi timp, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 11 luni din 2019, comparativ cu intervalul similar din 2018, s-a diminuat cu 3,3%. În acest caz, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,6%, industria extractivă cu 2,7% şi industria prelucrătoare cu 2,3%.

La nivelul lunii noiembrie 2019, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 2,8%, ca urmare a scăderilor industriei prelucrătoare (-4,1%) şi industriei extractive (-3,3%). Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 7,1%.

De asemenea, în aceeaşi perioadă de referinţă, producţia industrială, ca serie ajustată, a scăzut faţă de luna precedentă cu 0,2%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria extractivă (-1,8%) şi de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,3%). Industria prelucrătoare a rămas la acelaşi nivel.

Conform datelor INS, faţă de luna corespunzătoare din anul 2018, în noiembrie 2019, producţia industrială (serie brută) a fost cu 5,6% mai scăzută, din cauza rezultatelor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,5%), industria extractivă (-5,5%) şi industria prelucrătoare (-5%).

Totodată, ca serie ajustată, producţia industrială a înregistrat o scădere de 7,7%, pe fondul declinului consemnat de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,1%), industria extractivă (-5,4%) şi industria prelucrătoare (-4,6%). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am închis conturile la BCR. Nu mai colaborez cu firme austriece. Am anulat vacanța de schi în Austria cu angajații. La revedere Austria pe o perioadă…

2 Voi ați citit ce scria Dan Alexe acum câțiva ani despre Austria, băncile ei și legătura cu Croația?

3 Premierul Ciucă aruncă dinamita: Nivelul relațiilor cu Austria va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe la Viena

4 Fotografia asta o fi trucată?

5 Loredana Groza, în ipostaze care par desprinse din filme pentru adulți...