Producţia industrială a scăzut cu 0,6% în primele şase luni (serie brută); în iunie, declinul a fost de 6,6%

Producţia industrială a scăzut cu 0,6% în primele şase luni (serie brută); în iunie, declinul a fost de 6,6%

Producţia industrială a scăzut cu 0,6% ca serie brută şi cu 0,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate în primele şase lui ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate miercuri.

Pe serie brută, industria prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 0,6% fiecare, iar industria extractivă a consemnat un declin de 0,4%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, scăderea producţiei industriale a fost generată de industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,5% fiecare) şi industria prelucrătoare (-0,2%).

În luna iunie 2019, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 7% ca serie brută, din cauza declinului înregistrat în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-8,1%), industria extractivă (-1,9%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,4%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 1%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 1,1%, în timp ce industria extractivă a crescut cu 0,7%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la acelaşi nivel.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,6%, ca urmare a scăderilor industriei extractive (-7,9%) şi industriei prelucrătoare (-7,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 2,3%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 4,1%, ca efect al scăderilor din industria extractivă (-8,1%) şi industria prelucrătoare (-5,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 2%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...