Producţia industrială a scăzut cu 2,3% în 2019 (serie brută)

Producţia industrială a scăzut cu 2,3% în 2019 (serie brută)

Producţia industrială a scăzut cu 2,3% ca serie brută în 2019 comparativ cu anul precedent, ca efect al declinului consemnat de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,2%), industria extractivă (-2,7%) şi industria prelucrătoare (-1,9%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate miercuri.

În luna decembrie 2019, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 13,8%, din cauza scăderilor industriei prelucrătoare (-18,7%) şi industriei extractive (-2,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 15,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a contractat cu 0,1% în decembrie 2019, faţă de noiembrie, ca efect al scăderilor înregistrate de industria extractivă (-2,2%) şi industria prelucrătoare (-1,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 2,7%.

În ultima lună a anului trecut, producţia industrială a scăzut cu 3,4% ca serie brută faţă de luna corespunzătoare din anul 2018, ca urmare a reducerilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,1%), industria extractivă (-2,4%) şi industria prelucrătoare (-2,2%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, declinul producţiei industriale a fost de 6,9% în decembrie 2019 faţă de decembrie 2018, din cauza scăderilor înregistrate la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,6%), industria prelucrătoare (-4,8%) şi industria extractivă (-2,4%). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante