Profesor de statistică de la MIT: Care sunt șansele de a te infecta cu coronavirusul în timpul unui zbor cu avionul

Profesor de statistică de la MIT: Care sunt șansele de a te infecta cu coronavirusul în timpul unui zbor cu avionul

Să stai înghesuit în mijocul unui număr mare de oameni, la bordul unui avion, ar putea să pară riscant în această perioadă, notează  CNN . Dar, potrivit unor experți care se bazează pe cazurile documentate de transmitere în timpul zborului, șansele de a lua noul coronavirus în acest fel sunt relativ mici.

Într-unul dintre cazurile studiate, 328 de pasageri și membri ai echipajului au fost testați pentru Sars-Cov-2 după ce s-a aflat că pe zborul dinspre SUA spre Taiwan ce a avut loc pe 31 martie erau 12 pasageri simptomatici la acel moment. Totuși, toți ceilalți de la bord nu s-au infectat.

Și, deși cu siguranță au existat, în ultimele luni, cazuri de pasageri care au transmis virusul către ceilalți de la bord, rata de transmitere este mică.

Un studiu apărut recent în publicația medicală JAMA Network Open a descoperit indicii privind răspândirea coronavirusului în timpul unei curse de patru ore de la Tel Aviv la Frankfurt. Doi pasageri care stăteau pe locurile din spate au luat coronavirusul după ce au stat de partea cealaltă a culoarului față de șapte pasageri care erau infectați anterior, fără să știe acest lucru.

Singurul caz documentat până acum de transmitere de la o singură persoană la mai multe în timpul unui zbor este cel al unei curse Marea Britanie – Vietnam, în care un pasager se pare că a dat virusul altor 14 pasageri și unui membru al echipajului.

O explicație pentru aparentul risc redus din avioane este faptul că aerul din aeronavele comerciale moderne este înlocuit cu unul proaspăt la fiecare 2-3 minute, iar cele mai multe dintre ele sunt dotate cu filtre care opresc 99,99 dintre particule.

În plus, au fost implementate noi protocoale, precum masca de protecție, verificarea temperaturii, curățarea intensivă a cabinei și limitarea mișcării pasagerilor în timpul zborului.

Arnold Barnett, profesor de statistică la Sloan School of Management de la MIT, a încercat, în cadrul unui studiu recent, să calculeze șansele de a te infecta cu coronavirusul în timpul unui zbor scurt.

Potrivit concluziilor sale, bazate pe cursele scurte din SUA efectuate de aeronave cu câte trei scaune pe fiecare parte a culoarului -precum Airbus 320 sau Boieng 737 - și presupunând că toată lumea poartă mască, riscul de a lua virusul în timpul unui astfel de zbor este de 1 la 4.300.

Dacă locul din mijloc este liber, șansa de a te infecta scade la 7.700.

Calculele sunt făcute pentru zboruri de două ore din Statele Unite, națiunea cu cele mai multe cazuri din lume.

Șansele sunt mai scăzute pentru părțile de lume cu mai puține infecții și mai mari pentru zborurile de cursă lungă.

Potrivit lui Burnett, riscul diferă foarte puțin în funcție de locul ocupat: ”Ești pus în pericol de cei care stau lângă tine pe același rând. Și, în mai mică măsură de cei care stau pe rândul din spate și din față. Statistic vorbind, locul de la geam este puțin mai sigur decât locul din mijloc sau cel de la culoar, într-un avion plin. Dar nu e mare diferență”.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

2 „Mi-am pierdut fiul. Fiul meu Xavier este mort, ucis de virusul wok”

3 Fotografia cu lectorul universitar îmbrăcat în fustă a împărțit Internetul. Reacția Universității din București și a colegilor acestuia

4 O poveste reală, nu banc! / Citiți și voi, că asta este lumea în mod real, o bombă cu ceas...

5 „România este țară sigură, în Londra ies fără geantă scumpă. În Italia, a spart geamul la Ferrari ca să ia ceasul de la mână”