Profesorul Lascăr, avere „MODESTĂ”, ca orice medic devenit DINOZAUR! „Doar” 12 CONTURI!

Profesorul Lascăr, avere „MODESTĂ”, ca orice medic devenit DINOZAUR! „Doar” 12 CONTURI!

Profesorul Ioan Lascăr, proaspăt pus sub acuzare de DNA în Dosarul Floreasca, cumpărând de la asociatul lui Sorin Oprescu o căcănărie care nici acum nu funcționează, are o avere „modestă”, ca orice medic devenit dinozaur. Să trecem puțin în revistă această agonisire până când se declanșează la Antena3 marea odă de spălare a „ilustrului profesor”.

Averea, cuprinsă în  Declarația dată pe 10.06.2014 , relevă exemplul clasic de medic profesor de București. V-am pus mai jos și niște foto. Pe lângă obișnuita vilă din București și clasica (of!) casă de vacanță, ilustrul mai are și 12 conturi bancare. Cu sume modeste. Cea mai mare este de peste 4 miliarde în lei vechi.

Investiția în propria clinică nu este declarată nicăieri. Aia, deh, e bașca...

Acuzațiile DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

LASCĂR IOAN, la data faptei șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (cinci acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În anul 2013, reprezentanți ai Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) au încălcat normele și reglementările în vigoare atât cu privire la inițierea și organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziție publică de echipamente medicale necesare dotării Unității de îngrijire a arșilor gravi, cât și cu privire la derularea și executarea acordului cadru și contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească și SC Gemedica SRL, în baza cărora au fost achiziționate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de 18.643.437 lei.
Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 6.171.564,21 lei (inclusiv TVA) din care:

- 1.927.788,21 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi

- 4.243.776 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcționat vreodată).
Concomitent, s-a obținut un folos necuvenit în favoarea societății SC Gemedica SRL prin aceea că s-au făcut plăți în contul unor lucrări care au fost realizate necorespunzător ori care în realitate nu au fost realizate.

Concret, la data de 23 aprilie 2013, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși. Ca urmare, s-a solicitat achiziționarea echipamentelor medicale strict necesare dotării unei unități de îngrijire a arșilor gravi. Referatul de necesitate a fost întocmit de suspectul Lascăr Ioan, în calitate de șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și a fost aprobat de managerul spitalului, Macovei Alexandru Radu.

Ulterior, la data de 25 aprilie 2013, suspecta Gontariu Marina-Magdalena a elaborat documentația de atribuire, ce conținea caietul de sarcini cu specificații tehnice întocmit de șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și aprobat de managerul spitalului.

În cuprinsul acestei documentații s-a prevăzut printre altele:

- valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziției justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piață, oferte furnizori, etc.),

- atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziție, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziționate.

De asemenea, la baza întocmirii specificațiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieței, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.

Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitație deschisă) a fost declarată câștigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de suspectul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni și o valoare maximă de 38.935.650 lei fără TVA.

De precizat este faptul că firma respectivă a oferit prețuri ale echipamentelor identice sau aproape identice (diferențe de 0,0001 %) cu cele estimate de spital.

Ulterior, au fost încheiate (fără licitație publică, această procedură nemaifiind necesară), patru contracte subsecvente în valoare totală de 14.680.099,6 lei.
Până la data de 29 aprilie 2016, echipamentele medicale achiziționate încă din anul 2013 pentru Unitatea de îngrijire a arșilor gravi nu au fost utilizate în actul medical, cu excepția celor din dotarea blocului operator, care au fost utilizate în perioada 5 noiembrie 2015 – 11 martie 2016, la un număr de 116 intervenții chirurgicale.

De asemenea, până la aceeași dată, spitalul nu a încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București un contract pentru serviciile medicale furnizate prin unitatea de îngrijire a arșilor gravi. Medicamentele și materialele sanitare utilizate în actul medical pentru cele 116 intervenții medicale la blocul operator al Unității de îngrijire a arșilor gravi au fost trecute în evidența Secției clinice chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă.

Barocamera nu este funcțională și nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanți ai autorității contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepție și procese-verbale de punere în funcțiune.

În perioada 2014-2015, suspecții Galea Aurel Cătălin și Baytar Andreea Maria, împuternicită să efectueze tranzacții financiare, au disimulat adevărata natură a provenienței și a proprietății sumelor de 1.895.920 euro și 536.000 lei, prin efectuarea de tranzacții financiare succesive la scurte intervale de timp (câteva zile) între diferite conturi bancare deținute de S.C. Gemedica S.R.L., și două societăți de tip off-shore.

Ulterior, sumele respective au fost retrase în numerar de suspecta Baytar Andreea Maria, cunoscând că sumele de bani provin din săvârșirea unor infracțiuni.




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...