Profesorul Virgil Păunescu: Noi dezvoltăm un vaccin anti-Covid foarte ușor de administrat și care ar putea oferi imunitate chiar pe viață, însă nicio autoritate din România nu este interesată măcar să ne întrebe despre ce-i vorba

Profesorul Virgil Păunescu: Noi dezvoltăm un vaccin anti-Covid foarte ușor de administrat și care ar putea oferi imunitate chiar pe viață, însă nicio autoritate din România nu este interesată măcar să ne întrebe despre ce-i vorba

Prof.univ.dr. Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România și coordonatorul Centrului OncoGen din Timișoara, a declarat, marți, pentru G4Media.ro , că instituția dezvoltă un vaccin anti-Covid foarte ușor de administrat și care ar putea oferi imunitate chiar pe viață, însă nicio autoritate din România nu este interesată măcar să întrebe despre ce este vorba.

Virgil Păunescu a precizat că o garanție că ceea ce fac cercetătorii de la Timișoara este serios și de luat în seamă este faptul că Institutul Cantacuzino, care are cei mai buni specialiști din România în domeniul vaccinurilor, a semnat un acord de colaborare cu OncoGen.

Virgil Păunescu a relatat pentru G4Media.ro cum a pornit ideea realizării unui astfel de vaccin la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen din Timișoara.

Acesta a precizat că, la începutul anului, când a debutat pandemia, secretarul de stat pentru Cercetare din cadrul ministerului Educației, Dragoș Ciuparu, a convocat o întâlnire cu reprezentanții a circa 20 de centre de cercetare din România.

„Secretarul de stat Ciuparu a fost foarte pe fază. A zis că a început o pandemie care va afecta grav sănătatea și economia și că România nu poate să stea să aștepte, ca de atâtea ori, să primească de toate de la alții. Ca membri ai Uniunii Europene, hai să participăm și noi cu ceva. Poate cineva să facă teste în 3 luni? În 6 luni? Nimeni. Poate vineva să încerce să facă un vaccin? Nimeni. Și tot așa. Ne-a spus că poate ne-a luat prin surprindere și într-o săptămână, două, să îi trimitem ce poate face și România, care în ultimii zece ani a beneficiat de atâția bani în cercetare, cum poate participa ca membru UE la combaterea acestei pandemii”, a relatat Păunescu discuția respectivă.

Centrul OncoGen a transmis faptul că poate încerca să realizeze un vaccin:

„Am spus că nu este un vaccin tradițional, nu se bazează pe anticorpi. Noi lucrăm de 3-4 ani la un vaccin personalizat în cancer, care dă un răspuns celular, nu un răspuns cu anticorpi. Ne-am gândit să facem vaccinul mai ușor de acceptat, adică sub formă de picături sau spray intranazal. În plus, se poate produce în țară. Niște picături putem face și noi. Mai mult, rezistă în frigider sau la temperatura camerei. Nu are nevoie de lanț de frig, de doctori. Noi am trimis această propunere”

Propunerea nu a fost însoțită și de o solicitare a unei sume, pentru că era dificil de estimat de la început.

Alte centre au depus proiecte cum ar fi secvențierea virusurilor sau legate de urmărirea și monitorizarea epidemiei. Însă pentru toate ministerul a avut suma de 5 milioane de euro. Pentru proiectul de realizare a unui vaccin, suma era de 3,5 milioane de lei, adică în jur de 720 de mii de euro și se cerea o asociere.

OncoGen s-a asociat cu Institutul Cantacuzino și a obținut finanțarea de 700 de mii de euro, care este pentru doi ani – 200 de mii în 2020 și restul în 2021.

Însă doar pentru a trece de prima fază de testare suma minimă necesară este de 2 milioane de euro, a explicat Virgil Păunescu, ceea ce este cu mult sub ceea ce s-a investit în străinătate pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-covid și care se bazează pe anticorpi. Detaliat, costurile sunt următoarele: 500 de mii de euro pentru experimentul pe animale, care nu se poate face în România și pentru care este nevoie de șoareci modificați genetic, la care se adaugă în jur de un milion de euro pentru minim o mie de doze de vaccin (pentru că este un lot mic, se produce pe comandă, iar seriile mici costă foarte mult, a explicat Păunescu), plus 500 de mii de euro pentru studiul clinic pe 40 de voluntari.

„Cu aproximativ 2 milioane de euro am fi trecut de faza întâi, care ne spune dacă vaccinul este toxit sau nu și știm că nu este toxic, pentru că eu l-am testat pe mine, dar trebuie dovedit pe animale. Verifică dacă sunt toxice componentele vaccinului și știm că nu sunt, dacă dezvoltă imunitate prin celule ale sistemului imunitar care distrug alte celule, infectate viral. Și cu faza a doua s-ar fi limitat la 5 milioane de euro, care înseamnă că vaccinul este eficient pe oameni”, a explicat Virgil Păunescu.

Coordonatul OncoGen a amintit că, atunci când a început dezvoltarea vaccinului, centrul a spus că l-ar putea realiza până la finalul anului, dar a primit înjurături. „Și uitați că acum, la sfârșitul anului, sunt vreo zece vaccinuri gata”, a adăugat Păunescu.

Acesta a susținut că vaccinul propus de OncoGen este inovator pentru că nu se bazează pe anticorpi, care pot oferi imunitate pentru cel mult un an:

„Primele trei luni de cercetări au fost tensionate, pentru că nu eram convinși că suntem pe calea cea bună. Abia la sfârșitul lunii iulie au început să apară articole foarte bine documentate, care arătau că nu anticorpii sunt esențiali, ci limfocitele T, adică exact ce căutam noi. Studiile făcute pe Sars-Cov-1, care a apărut acum 17 ani, pe pacienții care au supraviețuit, arată că imunitatea cu anticorpi durează 1-2 ani, însă imunitatea prin celulele T este prezentă și acum, după 17 ani, și probabil este pe viață. Acesta este noutatea și un lucru pe care nimeni nu l-a făcut. 99% din vaccinuri urmează calea tradițională”

Păunescu a susținut că, prin dezvoltarea acestui vaccin, România ar putea deveni o putere mondială în domeniul biotehnologiei.

„Însă nu avem cu cine discuta. Problema nu este la factorul politic. S-au primit 1,5 miliarde de euro de la UE, iar noi le cerem 5 milioane. Răspunsul e foarte simplu: problema este la cei cu care se sfătuiește factorul politic. Nu înțeleg ce facem noi aici. Dar dacă cei mai pricepuți în vaccinuri din România, Institutul Catancuzino, a acceptat să colaboreze cu noi, înseamnă că ne dau dreptate. Și atunci de ce nu se finanțează? Institutul Cantacuzino și-a pus tot prestigiul la bătaie. Problema este la cine consiliază factorul politic. Nici măcar nu ne-au dat un telefon ca să ne întrebe ce-i cu povestea asta. Singurii, cei de la Canatacuzino au stat de vorbă cu noi și au semnat”, a mai spus Virgil Păunescu.

Acesta a spus că dezvoltarea vaccinului este în continuare de actualitate, pentru că vaccinurile pe bază de anticorpi vor fi eficiente un an, după care trebuie repetată vaccinarea.

„Noi vorbim despre un vaccin care dă cel puțin 17 ani de imunitate, dar probabil pentru toată viața. De ce România nu vrea să facă vaccin și vrea să cumpere? Noi am putea să luăm la rând vaccinurile și să le facem aici cu noua tehnologie, să devenim o putere mondială în vaccinologie. O astfel de ocazie ți se oferă o dată la o sută de ani. Acum o sută de ani a fost Cantacuzino. Pot să dea la Institutul Catancuzino banii. Toată lumea plânge după Institutul Catancuzino, iar acum când se ivește ocazia să îi ajutăm, le întoarcem spatele. Încercăm să obținem sprijin din stânga, din dreapta, din țară, din străinătate, ca să obținem cele 2 milioane pentru prima fază, dar nu ne lăsăm. Și peste un an va fi la fel, tot va trebui un vaccin mai bun”, a susținut Virgil Păunescu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia