„Profetul crizei“, Nouriel Roubini, nu vine cu vești bune

„Profetul crizei“, Nouriel Roubini, nu vine cu vești bune

O „furtună perfectă” se pregătește, iar piețele vor fi lovite de o recesiune, o criză a datoriilor și o inflație scăpată de sub control, în acest an a spus economistul Nouriel Roubini, cel numit „profetul crizei“, pentru că a avertizat asupra crizei economice și financiare care urma să lovească economia mondială în 2008.

Roubini a avertizat de luni de zile cu privire la o criză a datoriilor stagflaționiste, care ar combina cele mai grave aspecte ale stagflației în stilul anilor '70 și criza datoriilor din 2008.

„Cred că va apărea o criză stagflaționistă în acest an”, a spus Roubini joi, 3 martie, într-un interviu pentru postul TV ABC din Australia.

Având în vedere că inflația pentru consumatori este încă de 6,4%, Roubini a spus că a estimat că Rezerva Federală va trebui să ridice ratele de referință „cu mult peste” 6% pentru ca inflația să scadă înapoi la ținta de 2%.

Acest lucru ar putea declanșa o recesiune severă, o prăbușire a burselor și o explozie a situațiilor de nerambursare a datoriilor, lăsând Fed să nu mai aibă de ales decât să se retragă din lupta împotriva inflației și să lase prețurile să scape de sub control, a adăugat el. Rezultatul ar fi, oricum, o recesiune abruptă, urmată de mai multe probleme de îndatorare și inflație.

„Acum ne confruntăm cu furtuna perfectă: inflație, stagflație, recesiune și o potențială criză a datoriilor”, a spus Roubini.

El a rămas sceptic în privința economiei, în ciuda speranței tot mai mari a pieței că SUA ar putea evita o recesiune anul acesta.

Deși mai mulți comentatori optimisti susțin o revenire sănătoasă a S&P 500, care a scăzut cu 20% anul trecut, Roubini a spus anterior că indicele bursier de referință ar putea scădea cu încă 30%, deoarece investitorii se luptă cu condiții macro extreme.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...