Profil de parlamentar: Verestoy Attila, senator UDMR Harghita

Profil de parlamentar: Verestoy Attila, senator UDMR Harghita

Senatorul Verestoy Attila, care a obținut la alegerile din 11 decembrie un nou mandat, este cel mai longeviv parlamentar, singurul prezent în Legislativ fără întrerupere, din 1990.

Verestoy Attila a candidat pe prima poziție a listei UDMR pentru Senat în Harghita și a obținut mandatul la distribuirea directă, după ce Uniunea a obținut în județ un scor de 85,3%.

După alegeri, Verestoy a declarat pentru AGERPRES că de la noul Parlament așteaptă stabilitate, reforme structurale, dar și dezvoltare economică.

"În primul rând aștept stabilitate pentru că un guvern care e susținut de o largă majoritate poate să ofere, într-adevăr, o coerență legislativă și o bună activitate a Executivului. Mă aștept să pornim reformele structurale în sănătate, în învățământ, probleme cheie pentru viitorul acestei țări. La fel, îmi doresc ca, într-adevăr, să avem o regândire a dezvoltării pe infrastructură, mai ales în Transilvania, care a lăsat mult de dorit. Avem probleme care trebuie remediate urgent privind alocările pentru localitățile care sunt subdezvoltate (...). Trebuie să creăm locuri de muncă și pentru asta trebuie să stimulăm nu numai prin declarații, dar și prin măsuri legislative și ale Executivului, industria autohtonă. Cred că, mai ales în zona noastră, este foarte bine dacă ne aplecăm cu un sprijin gândit și o strategie pentru micii producători agricoli, pentru fermele familiale", a declarat Verestoy Attila.

În ceea ce privește respectarea drepturilor minorităților, senatorul a spus că trebuie rezolvată problema folosirii simbolurilor pentru că "este anacronic ca în secolul 21 să existe dispute pe aceste teme".

Senatorul Verstoy Attila s-a născut la 1 martie 1954 în Odorheiu Secuiesc. În 1978 a absolvit facultatea de Tehnologie Chimică din cadrul Politehnicii București, iar din 1999 este doctor în chimie anorganică și protecția mediului la Universitatea Politehnică, București.

Verestoy Attila se află la al șaptelea mandat consecutiv de senator, la care se adaugă perioada cuprinsă între 1990 și 1992 când, de asemenea, a fost prezent în Parlamentul României. De asemenea, ocupă funcții de conducere la nivel central și teritorial în UDMR din 1989 și a s înființat fundația caritabilă 'Dr. Verestoy Attila'.

Senatorul UDMR este și unul dintre cei mai bogați parlamentari. Potrivit ultimei declarații de avere făcute publice, Verestoy Attila deține mai multe suprafețe de teren în București, Harghita și Ilfov, două case în Ilfov, respectiv Cristuru Secuiesc, un apartament în Odorheiu Secuiesc și alte două în București. De asemenea, senatorul UDMR are un autoturism BMV X3 și un altul Audi S8, o colecție de bijuterii estimată la 58.000 Euro și o colecție de tablouri evaluată la aproximativ 25.000 Euro.

În declarația sa de avere, Verestoy Attila a specificat că deține, el sau soția sa, sume în mai multe conturi, depozite bancare și fonduri de investiții, atât în Euro, cât și lei, la bănci sau fonduri de investiții din țară sau străinătate. Conform sursei citate, senatorul UDMR deține 1978184 Euro la un fond de investiții din Monaco, 2334456 Euro la un fond din Elveția și 1314120 Euro într-un depozit de la o bancă din Austria, dar și un depozit de 1652800 Euro, la o bancă din România. De asemenea, acesta are mai multe conturi, depozite sau plasamente la fonduri de investiții și la alte bănci din țară și străinătate. Verestoy și-a făcut public și portofoliul deținut în urma investițiilor pe bursă și a trecut în declarația de avere și mai multe împrumuturi acordate.

În 2015, Verestoy a câștigat sume importante de bani din dividende, dobânzi, dar și din vânzarea acțiunilor deținute la Transgaz, prin Bursa de Valori București. Potrivit declarației de interese, senatorul UDMR este acționar la mai multe firme.

Verestoy Attila este căsătorit, are un copil și doi nepoți.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?