Programele antivirus controlate de Rusia, deconectate urgent. Ce prevede decizia Guvernului

Programele antivirus controlate de Rusia, deconectate urgent. Ce prevede decizia Guvernului

Sebastian Burduja a precizat în timpul ședinței de guvern că serviciile și produsele actuale de tip antivirus provenite din Rusia trebuie deconectate de la rețelele entităților și instituțiilor centrale și locale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

FOTO: INQUAM PHOTOS

„Ne propunem să interzicem achiziționarea de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenite din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse, în contextul războiului pornit de Federația Rusă asupra Ucrainei și de ceea ce specialiștii au constat, anume lipsa independenței entităților rusești care furnizează soluții IT de instituțiile și serviciile Federație Ruse. De asemenea, în ceea ce privește serviciile și produsele actuale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, pentru care vom solicita procedură de urgență, aceste servicii vor trebui deconectate, dezinstalate de la rețelele și sistemele informaționale ale entităților și instituțiilor publice de nivel central și de la nivel local” , a precizat ministrul Digitalizării.

Premierul României a precizat în ședința de guvern faptul că în urma discuțiilor cu specialiștii s-a constatat că software-urile rusești reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice.

„Luăm astfel măsuri și propunem prin legislație protecția sistemelor informatice din administrația publică. Avem nevoie să ne coordonăm toate activitățile pentru a putea să ne protejăm de toate amenințările din spectrul cibernetic, ținând cont de toate atacurile care au avut loc și pe care le-am gestionat. Este totuși nevoie să suplimentăm măsurile. Astfel, pe baza sesizărilor și pe baza celor discutate cu specialiștii, care au constat foarte clar că software-urile rusești antivirus reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice vom lua astăzi o decizie prin care să reglementăm cât se poate de practic protecția sistemelor informatice” , a precizat premierul României.

Proiectul legislativ prin care se interzice achiziţionarea de produse şi servicii de tip antivirus de la entităţi provenind din Federaţia Rusă s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de astăzi.

Proiectul stabilește cadrul juridic şi instituţional în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

5 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris