Programul clandestin al Rusiei de sabotare a parcurilor eoliene și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului

Programul clandestin al Rusiei de sabotare a parcurilor eoliene și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului

Rusia derulează un program de sabotare a parcurilor eoliene și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului, potrivit unor noi acuzații.

Vasul de explorare oceanică Amiralul Vladimirski ar fi folosit pentru spionaj FOTO EPA-EFE

Informațiile provin dintr-o investigație comună a posturilor publice de televiziune din Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda, relatează BBC. Potrivit acesteia, Rusia deține o flotă de nave deghizate în traulere de pescuit și nave de cercetare în Marea Nordului. Acestea au la bord echipamente de supraveghere subacvatică și cartografiază locurile importante pentru posibile sabotaje.

Oficialii britanici sunt la curent cu navele rusești care se deplasează în apele britanice în cadrul programului.

Dezvăluirile vor fi prezentate în cadrul unei serii de reportaje care urmăresc traiectoria navei rusești Amiralul Vladimirski.

Un ofițer danez în domeniul contrainformațiilor susține că planuri de sabotaj sunt pregătite în cazul unui conflict pe scară largă cu Occidentul, în timp ce șeful serviciilor de informații norvegiene a afirmat că programul este considerat extrem de important pentru Rusia și controlat direct de la Moscova.

Jurnaliștii spun că au analizat comunicațiile rusești interceptate care indică așa-numitele nave fantomă care navighează în apele nordice și care și-au oprit emițătoarele pentru a nu-și dezvălui locația.

Reportajul se concentrează navei rusești Amiral Vladimirski. Oficial, aceasta este o navă oceanografică expediționară sau o navă de cercetare subacvatică. Potrivit investigației ar fi, de fapt, o navă rusească de spionaj.

Un fost expert anonim al Marinei Regale britanice a urmărit deplasările navei în apropierea a șapte parcuri eoliene din largul coastelor Regatului Unit și ale Olandei în timpul unei misiuni.

Acesta a observat că nava încetinește atunci când se apropie de zonele în care se află parcuri eoliene și zăbovește în vecinătatea lor. Totodată, a navigat timp de o lună cu emițătorul oprit.

Un reporter care s-a apropiat de navă într-o barcă mică, a fost întâmpinat de un individ mascat care purta ceea ce părea a fi o pușcă de asalt militară.

Amiral Vladimirski ar fi o navă de spionaj

Aceeași navă ar fi fost observată anul trecut în largul coastei scoțiene. A fost reperată intrând în Moray Firth la 10 noiembrie și a fost văzută la aproximativ 30 de mile marine est de Lossiemouth, unde se află flota de avioane de patrulare maritimă a RAF (Forța Aeriană Regală), înainte de a se îndrepta cu o viteză mică spre vest.

BBC înțelege că oficialii britanici sunt conștienți de intenția Rusiei de a efectua ceea ce se numește cartografiere submarină, inclusiv prin utilizarea de ambarcațiuni care se deplasează în apele britanice.

Sursele s-au limitat la spune că eventuale amenințări concrete împotriva Regatului Unit vor fi investigate, fără a preciza ce activități ar fi putut fi analizate până acum.

În februarie, serviciile de informații olandeze au emis un avertisment oficial neobișnuit cu privire la o activitate care ar putea indica pregătirea pentru perturbarea sau sabotarea infrastructurii maritime. Șeful serviciului de informații militare al acestei țări a informat că o navă rusă a fost detectată în apropierea unui parc eolian din Marea Nordului și că a fost localizată pe hartă.

„Am observat că în ultimele luni actorii ruși au încercat să descopere modul în care funcționează sistemul energetic în Marea Nordului. Este pentru prima dată când am văzut acest lucru”, a declarat generalul Jan Swillens.

Misiunile de recunoaștere privind situri sensibile nu sunt neobișnuite și probabil că țările occidentale vor desfășura activități similare împotriva Rusiei. Scopul lor este probabil să își asigure o serie de opțiuni în eventualitatea intensificării vreunui conflict

Una dintre opțiuni ar putea fi deteriorarea comunicațiilor sau închiderea sistemelor de energie ale țărilor pentru a provoca haos.

Până în prezent, dovezile de sabotaj real, mai degrabă decât doar colectarea de informații pentru această posibilitate, sunt mai limitate.

Cabluri de comunicații secționate în Marea Nordului

Investigația evocă posibilitatea ca astfel de nave să aibă legătură cu un incident petrecut anul trecut la sud de Svalbard, când un cablu de date subacvatic a fost tăiat.

Cablul deservea cea mai mare stație terestră comercială din lume pentru comunicații prin satelit. Poliția norvegiană a declarat că, în opinia sa, în spatele sabotajului se află „activitatea umană”, dar nu a acuzat oficial pe nimeni.

La 13 aprilie anul acesta, Norvegia a expulzat 15 oficiali ruși, acuzându-i de spionaj. A fost cel mai recent dintr-un val de expulzări în Europa de la invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022.

În luna octombrie a anului trecut, poliția a declarat un incident major în Insulele Shetland după ce un cablu a fost tăiat.

Incidentul a avariat grav comunicațiile cu partea continentală și la vremea respectivă ipoteza a fost că de vină sunt probabil „navele de pescuit". Cablurile sunt secționate în mod constant accidental și, până în prezent, BBC a înțeles că nu sunt suspiciuni că aceste incidente sunt rezultatul unei activități ostile.

A existat un singur act clar și însemnat de sabotaj, și anume distrugerea, în septembrie anul trecut, a unor părți ale gazoductului Nord Stream, destinat să transporte gazul din Rusia în Europa.

La momentul respectiv, mulți au acuzat Rusia, dar de atunci s-au sugerat alte posibilități, inclusiv actori pro-ucraineni, iar investigațiile sunt în curs de desfășurare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...