Programul de închidere pentru minele Lupeni și Lonea urmează să fie prelungit până la finalul anului 2027

Programul de închidere pentru minele Lupeni și Lonea urmează să fie prelungit până la finalul anului 2027

Programul de închidere pentru minele Lupeni și Lonea urmează să fie prelungit de la limita anului 2024 pentru sfârșitul anului 2027, pe fondul condițiilor tehnice, de mediu și sociale ale celor două exploatări, potrivit unei Convenții privind continuitatea activității Complexului Energetic Hunedoara încheiate luni între reprezentanții Ministerului Energiei, cei ai Confederației Sindicale Naționale Meridian și Sindicatului Muntele.

Documentul prevede că Ministerul Energiei va face demersuri pentru notificarea de închidere a minei Lupeni în decembrie 2018, față de septembrie 2017 cum era prevăzut inițial.

"Prin actul de separare a activității miniere de cea energetică să se impună cu clauze ferme un Contract privind perioada de preluare a cantității de cărbune (până la sfârșitul anului 2027) și prețul de achiziție al acestuia", se precizează în comunicatul Confederației Meridian.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) se confruntă cu probleme financiare majore, având datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

Conducerea CEH a solicitat intrarea companiei în insolvență în mai multe rânduri, argumentând că această procedură este singura soluție pentru evitarea falimentului societății.

Producătorul de energie intrase în insolvență la începutul anului 2016, însă instanța a decis câteva luni mai târziu ieșirea companiei din reorganizare judiciară, în urma unor contestații.

Pe 7 februarie 2017, Tribunalul Hunedoara a respins o nouă cerere de intrare în insolvență înaintată instanței de administrația CEH și de mai mulți creditori.

În cadrul CEH lucrează peste 5.300 de angajați, la termocentralele Mintia și Paroșeni, dar și la minele de huilă Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan.

Planul Ministerului Energiei pentru această companie include păstrarea a două mine, Livezeni și Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroșeni și Mintia, care să totalizeze 400 de MW. Celelalte două mine, Lonea și Lupeni, vor fi închise, fiind considerate neviabile.

AGERPRES


populare
astăzi

1 BREAKING General american / „Forțele NATO ar putea captura regiunea puternic fortificată Kaliningrad a Rusiei într-un interval de timp de care nu s-a m…

2 Cine e Mihaela Rădulescu? / Speculațiile presei din Italia

3 VIDEO Schemă mai tâmpă de furt nu există / Cele 30 de mașini de la cancelaria premierului au avut consum mediu de 20 litri / 100 km

4 BREAKING Președintele României, declarații dure despre serviciile secrete într-o publicație germană

5 Uite un articol care chiar merită citit despre „Baronii Hranei”