Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare: România a intrat în grupul țărilor cu dezvoltare umană foarte mare

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare: România a intrat în grupul țărilor cu dezvoltare umană foarte mare

România se situează pe locul 50 din 188 de țări incluse în Indexul Dezvoltării Umane, în urcare cu o poziție față de precedenta ediție, conform unui raport publicat marți de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP).

În cazul României, Indicele Dezvoltării Umane (HDI) este de 0,802, ceea ce îi permite țării să fie inclusă în grupul statelor cu "dezvoltare umană foarte mare", alături de alte țări din regiune precum Letonia (locul 44), Ungaria (43), Slovacia (40), Polonia (36), Grecia (29) și Cehia (28).

Primele poziții în aceste clasament sunt ocupate în ordine de Norvegia, cu un scor de 0,949, Australia, Elveția, Germania, Danemarca, Singapore, Olanda, Irlanda, Islanda și Canada. La coada clasamentului sunt Republica Central Africană, Nigeria, Ciad, Burkina Faso și Burundi.

UNDP a măsurat națiunile pe baza unor indicatori precum speranța de viață, nivelul educației și standardul vieții, utilizând un așa numit Index al Dezvoltării Umane (HDI) și a comparat rezultatele din 2015 cu cele colectate în primul raport din 1990. UNDP a precizat că fiecare țară în curs de dezvoltare și-a îmbunătățit scorul în ultimii 25 de ani. De asemenea, numărul țărilor incluse în grupul cu dezvoltare umană foarte mare a crescut la 51 de la 11 țări, în timp ce numărul țărilor în grupul cu dezvoltare umană scăzută a scăzut până la 41 de la 62 de țări.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”