Progres neobișnuit al opoziției ruse în alegerile locale, în pofida peisajului politic general dominat de partidul pro-Kremlin

Opoziția liberală rusă a revendicat luni un progres electoral neobișnuit la Moscova, în pofida unui peisaj politic dominat major, pe întreg teritoriul Rusiei, de partidul pro-Kremlin, după scrutinuri locale evitate de alegători duminică, informează AFP.

Fostul deputat al opoziției Dmitri Gudkov, care a participat la formarea unei alianțe eteroclite de candidați independenți și militanți pentru acest scrutin, a declarat pentru AFP că mai mult de 260 de candidați ai opoziției au câștigat locuri în consiliile din Moscova.

Aceasta reprezintă aproape 15% dintre locurile puse în joc în diferite cartiere ale capitalei ruse.

"Alegătorii au votat pentru schimbare, pentru fețe noi. Există o mare dorință pentru aceasta", a declarat Gudkov pentru AFP.

În pofida acestor reușite modeste ale opoziției, Comisia Electorală a anunțat că aproape 75% dintre locurile de la Moscova ar urma să-i revină partidului aflat la putere, Rusia Unită, care a înregistrat de asemenea o victorie zdrobitoare în majoritatea altor regiuni ale Federației Ruse.

Candidații susținuți de Kremlin par să fi câștigat toate cele 16 posturi de guvernatori regionali.

Opoziția rusă a denunțat duminică cazuri de fraudă în timpul celor circa 6.000 de scrutinuri organizate în 82 de regiuni în vederea alegerii guvernatorilor și numeroaselor consilii municipale sau de cartier.

Chiar dacă extrem de variabilă în funcție de regiuni, rata de participare a fost în general una scăzută, mai ales în capitala rusă (15% dintre alegători, potrivit Comisiei Electorale).

Aceste alegeri constituie ultima consultare electorală din Rusia înainte de alegerile prezidențiale din martie anul viitor. Bucurându-se de o popularitate considerabilă, Vladimir Putin nu și-a făcut publice în mod oficial intențiile, însă este de așteptat să candideze pentru al patrulea mandat de șase ani.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Faptele s-au prescris! Mafia din justiție l-a rezolvat pe Nelu Iordache, achitat definitiv în Dosarul Transalp…

2 Adevărul neștiut despre pensiile magistraților

3 Un ofiţer de intelligence israelian dezvăluie că Wuhan ar avea două laboratoare care sunt implicate în dezvolt…

4 Iulian Chifu vorbește despre legătura dintre virusul ucigaş și primul laborator chinez cu germeni patogeni de …

5 VIDEO Această înregistrare a scăpat de cenzura Chinei! Asistenta spune realitatea despre numărul celor infecta…

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația