Progresele contraofensivei ucrainene după străpungerea „liniei Surovikin”. Mărturii de pe front: „E ca un acordeon”

Progresele contraofensivei ucrainene după străpungerea „liniei Surovikin”. Mărturii de pe front: „E ca un acordeon”

La patru luni de când au pornit contraofensiva, forțele ucrainene fac progrese pe frontul de sud, după ce au făcut o pătrundere cu blindate în apropiere de Verbove la începutul acestei săptămâni, după cum arată cele mai recente hărți publicate de Institutul pentru Studii de Război (ISW), relatează Newsweek.

Ucrainenii luptă pentru a recupera orașul Bahmut FOTO EPA-EFE

Verbove, un sat din regiunea Zaporojie, la câțiva kilometri est de satul Robotîne (capturat de trupele ucrainene la 28 august) se află pe drumul spre orașul Tokmak, pe care generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor Kievului pe linia sudică a frontului, l-a descris pentru CNN drept „obiectivul minim” al contraofensivei î n perioada următoare, în direcția Melitopol.

Potrivit generalului ucrainean, avansul semnificativ al forțelor armate ucrainene în această contraofensivă va avea loc abia după ce vor ajunge la Tokmak. El a adăugat că, în prezent, rușii se bazează pe adâncimea liniilor lor defensive de acolo.

După ce forțele armate ucrainene au reușit să elibereze cu succes satul Robotîne, care se află la aproximativ 30 de kilometri de Tokmak, forțele ruse au început să fortifice orașul. Potrivit rapoartelor serviciilor de informații estoniene, armata rusă a redistribuit unități din alte părți ale frontului în această zonă populată.

Ucrainenii au străpuns prima linie defensivă a rușilor în Zaporojie

În cea mai recentă actualizare a situației de pe câmpul de luptă, analiștii de la ISW au confirmat faptul că trupele ucrainene „au s trăpuns fortificațiile rusești la vest de Verbove”, ținând însă să precizeze că acestea nu reprezintă „ultima linie defensivă în cadrul apărărilor în profunzime ale Rusiei în vestul regiunii Zaporojie".

Imaginile din sateliți comerciali susțin declarația lui Tarnavski în măsura în care arată că forțele ucrainene au adus echipamente grele mai aproape de Verbove în ultimele zile.

Analiștii grupului de reflecție din Washington au apreciat că trupele Kievului își „adâncesc” prezența în regiunea Zaporojie, dar că ritmul de avansare a acestora în apropiere de Verbove „rămâne neclar”.

Potrivit analizei ISW, trupele Moscovei controlează în continuare porțiuni din linia lungă de tranșee dintre localitățile Robotîne și Verbove, unde infanteria ucraineană își croiește „încet și sistematic” drum prin pozițiile rusești. Grupul de reflecție a confirmat faptul că forțele Kremlinului au mai multe fortificații dincolo de Verbove.

„[ISW] continuă să evalueze că armata rusă nu are suficiente forțe desfășurate în acest sector al frontului pentru a-și echipa complet apărarea în profunzime și că forțele ucrainene ar trebui să fie capabile să opereze prin fortificațiile de câmp rusești mai rapid dacă acestea nu sunt dotate corespunzător”, a scris think tank-ul.

Grupul de cercetare a confirmat faptul că armata ucraineană a făcut progrese în această săptămână, notând că „probabil a distrus Brigada 810 de infanterie navală rusă”, parte a Flotei Mării Negre , în Zaporojie.

Contraofensiva în mai multe direcții obligă armata rusă să introducă forțe de rezervă

Contraofensivele simultane la Bahmut, în estul țării, respectiv în sudul Ucrainei sunt de natură să slăbească trupele rusești și împiedică Moscova să își refacă efectivele, potrivit think tank-ului, „în timp ce Rusia își redistribuie noile rezerve pentru a se apăra de avansul ucrainean”.

Șeful spionajului ucrainean, Kirilo Budanov a declarat pentru publicația de specialitate „The War Zone” că armata ucraineană încearcă să țină pe loc forțele rusești din Bahmut pentru a le împiedica să fie desfășurate pe alte axe unde contraofensiva să avanseze.

Operațiunea din Bahmut este menită să blocheze forțele rusești și să le împiedice să consolideze fronturile din Berdiansk și Melitopol.

„A avut rezultatul pe care ni l-am dorit. De exemplu, rușii au redislocat recent singura lor forță de rezervă - Armata 25 - care a fost activată de curând și nici măcar nu a fost creată pe deplin...a fost redistribuita aproximativ la nord de Bahmut și acolo va fi îngropată”, a subliniat el.

Mărturii de pe front

Rusia își echipează linia defensivă cu soldați de „calitate slabă” și îi schimbă cu soldați de elită când armata ucraineană lansează atacuri, potrivit unor mărturii obținute de The Wall Street Journal.

Soldatul ucrainean Olena Ivanenko a descris luptele brutale care se duc pentru capturarea tranșeelor și consolidarea câștigurilor care pot fi pierdute în câteva ore.

„Este ca un acordeon”, a declarat Ivanenko pentru publicație, explicând că rușii ripostează ori de câte ori ucrainenii încearcă să avanseze, într-o succesiune continuă de atacuri și contraatacuri.

Afirmațiile lui Ivanenko fac ecou evaluărilor analiștilor, inclusiv ale celor de la ISW, care au relatat că Rusia pare să desfășoare forța sa de parașutiști de elită alături de forțe speciale în regiunea Zaporojie

Încercările Rusiei de a împiedica Ucraina să deschidă breșe în apărarea sa devin din ce în ce mai disperate, evaluau analiștii săptămâna trecută.

Astfel, unitățile de elită rusești par să fi suferit pierderi grele în cursul contraatacurilor pe care le-au lansat în apropiere de Robotîne, un sat recent recucerit de Ucraina.

Totodată unități formate din condamnați – unitățile de asalt „Storm Z” - au fost desfășurate pentru a ajuta la prevenirea unei breșe în apărare.

„Detașamentele «Storm-Z» sunt adesea ineficiente în luptă și vor oferi probabil apărării rusești din vestul regiunii Zaporojie o putere de luptă marginală”, notau analiștii ISW.

Strategia Ucrainei pare să fie aceea de a sonda apărarea rusă în mai multe puncte de pe linia frontului simultan, forțând Rusia să își devieze cele mai eficiente unități.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?