Proiect adoptat de Senat. Fugarii ar putea plăti cheltuielile de extrădare

Proiect adoptat de Senat. Fugarii ar putea plăti cheltuielile de extrădare

Un proiect al Guvernului care propune transferul cheltuielilor de extrădare în dauna condamnaților care au încercat să evite răspunderea penală a fost adoptat de Senat.

Senatorii au votat proiectul în unanimitate FOTO Inquam

„(6) Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras de la urmărirea penală sau de la judecată, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală.

(7) Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras de la executarea pedepsei, autorităţile-române au drept de regres, la instanţa civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru.

(8) Categoriile cheltuielilor prevazute la alin. (7) se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerullui Justiției și a Ministerului Afacerilor Interne”, prevăd modificările propuse în cadrul proiectului.

Motivarea proiectului arată că „doar în anul 2023, a fost cheltuită de la bugetul de stat al României, o sumă aproximativă de 10.025.000 lei”.

Astfel, toate aceste cheltuieli grevează/solicită bugetul de stat al României cu cheltuieli suplimentare, care sunt prevăzute în arhitectura construirii fiecărui buget anual, fie al Ministemlui Afacerilor Interne, fie al Ministerului Justiţiei, de către ordonatorii de credite”, mai prevede motivarea.

Proiectul a fost votat în unanimitate de senatorii prezenți.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a explicat într-o postare pe Facebook că doar în cursul anului acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduși 233 de fugari, mulțumind colegilor din Parlament pentreu votul acordat.

Ministrul a mai explicat că cele 2 ipoteze pe care le are în vedere proiectul de lege sunt

„- Când fugarul se sustrage de la urmărire penală sau judecată, cheltuielile în cauză devin cheltuieli de judecată și se pun în sarcina inculpatului prin hotărârea definitivă de condamnare (în caz de achitare, rămân în sarcina statului).

- Când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei (adică este deja condamnat definitiv și fuge din țară) cheltuielile făcute cu aducerea lui în țară vor fi recuperate printr-o acțiune în instanța civilă. Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniția acțiunea. Ea va fi scutită de taxa de timbru și se va judeca cu celeritate”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro