Proiect de reorganizare a Ministerului Justiţiei; se propune desfiinţarea Institutului Naţional de Criminologie

Proiect de reorganizare a Ministerului Justiţiei; se propune desfiinţarea Institutului Naţional de Criminologie

Un proiect de hotărâre privind reorganizarea Ministerului Justiţiei a fost pus în dezbatere publică, miercuri, printre măsurile propuse numărându-se desfiinţarea Institutului Naţional de Criminologie.

"Prezenta hotărâre a Guvernului prevede: desfiinţarea Institutului Naţional de Criminologie, personalul încadrat la Institutul Naţional de Criminologie, precum şi posturile aferente acestuia fiind preluate de Ministerul Justiţiei; redistribuirea personalului încadrat în cadrul Institutului Naţional de Criminologie se face în funcţie de necesităţile Ministerului Justiţiei", se arată în nota de fundamentare postată pe site-ul ministerului.

Conform sursei citate, institutul nu a beneficiat, de la înfiinţarea sa în anul 2018, de numirea unei persoane în funcţia de director, atribuţiile acestuia fiind exercitate pe perioade determinate de timp prin delegarea unei persoane din cadrul Ministerului Justiţiei, iar ulterior din cadrul Institutului Naţional de Criminologie. De asemenea, numărul redus de posturi prevăzute în schema de personal "face aproape imposibilă conformarea la exigenţele legale privitoare la constituirea diverselor comisii, precum şi la exercitarea diferitelor funcţii în cadrul instituţiilor publice".

"Pe de altă parte, activităţile pe care le desfăşoară la acest moment Institutul Naţional de Criminologie sunt, de fapt, o parte din activităţile care pot fi exercitate în cadrul unor compartimente din Ministerul Justiţiei potrivit atribuţiilor ministerului. (...) Toate aceste categorii de activităţi sunt desfăşurate, în acest moment, atât de Institutul Naţional de Criminologie, cât şi de compartimente de specialitate ale Ministerului Justiţiei. (...) Având în vedere considerentele de mai sus, apreciem că menţinerea unei structuri distincte - Institutul Naţional de Criminologie - nu se justifică, având în vedere că, până la acest moment, operaţionalizarea institutului nu a putut fi realizată într-un mod eficient", se mai menţionează în nota de fundamentare.

În proiectul de hotărâre se mai prevede înfiinţarea Compartimentului pentru Comunicare în cadrul Ministerului Justiţiei, având ca atribuţii principale crearea şi evaluarea imaginii publice a politicii din domeniul Justiţiei, elaborarea strategiilor de comunicare, organizarea activităţilor publice ale ministrului Justiţiei şi ale altor reprezentanţi ai ministerului, precum şi organizarea conferinţelor de presă.

O altă măsură avută în vedere se referă la posibilitatea ministrului de a numi consilieri onorifici.

"Pentru elaborarea unor proiecte specifice realizării obiectivelor Ministerului Justiţiei, pe perioada mandatului său, ministrul Justiţiei, poate numi, prin ordin, consilieri onorifici în domenii precum domeniul economic, management judiciar, comunicare, politici publice din domeniul Justiţiei, Afaceri externe şi diplomaţie. Activitatea consilierilor onorifici (...) este neremunerată", se prevede în proiectul de act normativ. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu