Proiect: Marile magazine să plătească un impozit suplimentar în funcție de venitul anual

Proiect: Marile magazine să plătească un impozit suplimentar în funcție de venitul anual

Contribuabilii care desfășoară activități economice de natura supermarketurilor ar putea fi obligați la plata unei cote de impozit suplimentar în funcție de venitul anual, ajungând la 1,2% pentru sume care depășesc 50.000.000 euro, potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat. Proiectul modifică Codul fiscal în acest sens și a fost inițiat de 16 deputați PSD, PNL, UDMR, ALDE și neafiliați.

Potrivit proiectului, "contribuabilii care desfășoară activități economice de natura supermarketurilor vor fi obligați, pe lângă plata impozitului de 16% și la plata unei cote de impozit suplimentar în funcție de venitul anual astfel: 0,5% pentru suma ce depășește 3.000.000 euro pe an și 1,2% pentru suma ce depășește 50.000.000 euro pe an".

Inițiatorii au explicat, în expunerea de motive, că supermarketurile sunt magazine mari, oferă produse necostisitoare, au o mare varietate de mărfuri, iar magazinele mici desfac o gamă restrânsă de produse, în special alimentare, țigări și ziare și percep prețuri ridicate pentru a acoperi costurile înalte de operare și volumul redus de vânzări.

"În timp ce o mulțime de comercianți mici au pus lacătul pe ușă din cauza scăderii dramatice a vânzărilor, afacerile lanțurilor de retail din România merg ca pe roți. Românii muncesc din greu în străinătate, trimit bani în țară, iar patronii acestor mega magazine din afară își vând mărfurile în România și își duc profitul în țările lor, plătind taxe și impozite la fel ca micii comercianți din țara noastră. Suplimentar, ei percep de la furnizorii autohtoni o serie de taxe și comisioane pentru a le primi, depozita și desface marfa", au motivat aceștia inițierea proiectului.

Ei susțin că este necesară introducerea unei "suprataxe pentru supermarketurile care depășesc o anumită cifră de afaceri și care implicit încasează un profit uriaș".

Proiectul va intra în dezbatere la Senat, ca primă Cameră legislativă sesizată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina