Proiectul de lege privind aderarea României la CERN a fost publicat în Monitorul Oficial

Proiectul de lege privind aderarea României la CERN a fost publicat în Monitorul Oficial

Proiectul de lege privind aderarea Românei ca membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN) a fost promulgat și publicat în Monitorul Oficial.

"După 50 de ani de colaborare științifică meritorie, România a fost acceptată ca membru cu drepturi depline al Organizației Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN). Proiectul de lege privind aderarea Românei la CERN a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 383 din data de 19 mai 2016. După un proces de preaderare desfășurat cu succes în ultimii 5 ani, performanțele comunității științifice și academice, precum și potențialul industrial din țara noastră au fost recunoscute prin rezoluția Consiliului CERN din 18 iunie 2015, care a acceptat România ca al 22-lea stat membru. Promulgarea legii privind aderarea României la Convenția pentru înființarea unei Organizații Europene pentru Cercetări Nucleare este capătul unui lung drum străbătut de comunitatea științifică pentru afirmarea sa în cadrul celui mai important și prestigios centru de cercetare din lume", se arată într-un comunicat de presă al ANCS remis luni AGERPRES.

Beneficiile pentru România ca stat membru cu drepturi depline al organizației se regăsesc atât pentru activitatea de cercetare, prin garantarea accesului cercetătorilor români la elaborarea de propuneri pentru experimente care utilizează infrastructura CERN, precum și pentru cooperarea cu industria prin transferul tehnologic și activități contractuale ale instituțiilor de stat și private din România, ceea ce va putea duce la o creștere semnificativă a factorului de recuperare a cotizației (industrial return), indică sursa citată.

Potrivit acesteia, achiziționarea de către CERN a unor produse și servicii din România se va face fără aplicarea TVA.

"Nu în ultimul rând, participarea în programele de tip technical student și summer students, participarea în programele HEPTech pentru dezvoltarea capacităților antreprenoriale și de comunicare ale tinerilor cercetători în vederea generării de spin-offs și start-ups, precum și programele educaționale la nivel liceal și universitar reprezintă beneficii deosebite pentru educație și stimularea tinerilor", se mai arată în comunicatul de presă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…

5 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea