Proiectul Legii vânzării terenurilor este blocat în Comisia de agricultură; fermierii nu se înţeleg asupra eventualei plafonări a suprafeţei

Proiectul Legii vânzării terenurilor este blocat în Comisia de agricultură; fermierii nu se înţeleg asupra eventualei plafonări a suprafeţei

Proiectul Legii vânzării terenurilor este blocat în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor pentru că fermierii nu se înţeleg asupra plafonării suprafeţei la vânzare, a declarat, marţi, Claudiu Sorin Roşu Mareş, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la o conferinţă de specialitate.

"Este adevărat că se vinde teren, se vinde către străini, dar hai să vedem şi în momentul de faţă, că tot s-a vorbit despre Parlament, despre Comisia de agricultură. Într-adevăr, Legea vânzării terenurilor stă în Comisia de agricultură pentru că în ultimele discuţii nu s-au înţeles organizaţiile profesionale cu Parlamentul, cu ministerul, referitor la o plafonare la vânzare a suprafeţei. Aici stă toată discuţia. În rest, s-au înţeles pentru toate chestiunile care erau divergente. Şi au ajuns la plafonare. Marii fermierii îşi doresc în continuare să poată cumpăra teren mai mult, micii fermieri îşi doresc o plafonare pentru că nu au posibilitate să cumpere teren, aşa o suprafaţă mare, şi ajungem la avea un conflict între fermieri, ceea ce nu este de dorit", a spus Claudiu Sorin Roşu Mareş, la o conferinţă organizată de ziarul Bursa.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Ionel Arion, a afirmat că în unele comune s-a ajuns la situaţia ca jumătate din terenul agricol din respectiva localitatea să fie cumpărat de un cetăţean din altă ţară.

"Astăzi, în România, sunt persoane care deţin jumătate dintr-o comună. O comună are între 3.000 şi 4.500 de hectare. Este imposibil să faci acolo un business ca orice om de afaceri te-ai duce, din moment ce jumătate din acea comună este deţinută de o persoană, iar acea persoană nu este român, este o familie din Danemarca, din Olanda, din Arabia Saudită, de unde vreţi dumneavoastră", a spus Ionel Arion. AGERPRES/(A - autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...