Propunerea ministrului Justiției de numire în funcția de procuror general a lui Augustin Lazăr, înregistrată la CSM

Propunerea ministrului Justiției de numire în funcția de procuror general a lui Augustin Lazăr, înregistrată la CSM

Propunerea ministrului Justiției, Raluca Prună, de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a lui Augustin Lazăr a fost înregistrată vineri la Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea emiterii avizului de către secția de specialitate.

Potrivit CSM, calendarul privind desfășurarea activităților prevăzute în procedura de avizare a propunerii ministrului Justiției va fi stabilit de Secția pentru procurori.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a transmis vineri Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat al MJ, în timpul dialogului cu ministrul Justiției, Augustin Lazăr a demonstrat că "are viziunea managerială, determinarea și autoritatea necesară pentru reformarea și consolidarea Ministerului Public".

"Domnul procuror Augustin Lazăr are o experiență relevantă în management judiciar, având o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internațională. Anterior, ca procuror-șef la secția de anticorupție, urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acțiunea de reformare și modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituții", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, sursa citată precizează că, în desemnarea propunerii, ministrul Justiției a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experiența profesională și managerială relevantă și capacitatea decizională.

Potrivit MJ, ministrul Justiției mulțumește tuturor procurorilor care au participat la procesul de selecție pentru ocuparea funcției de șef al PÎCCJ, ''pentru implicare și profesionalism''.

Procurorul general al PÎCCJ este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

AGERPRES/(AS — autor: Mirela Bărbulescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)

Citiți mai mult:

Ministerul Justiției: Augustin Lazăr, propus pentru funcția de procuror general al României

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi imagini cu ce-au lăsat americanii în Afganistan...

2 VIDEO Stupoare în Rusia! / Cum arată un convoi militar rusesc cu lansatoare Katiușa din anii `40 și camioane din anii `30

3 VIDEO Imagini ca de la răscoala din 1907 în Franța...

4 Detaliul stupid din pașapoartele spionilor ruși, care-i dă de gol cu sutele

5 Om de afaceri și cadru universitar, mort la doar 47 de ani după ce a căzut cu bicicleta