Protest Diaspora / Manifestaţiile din oraşele de provincie, încheiate fără incidente majore - grupaj

Protest Diaspora / Manifestaţiile din oraşele de provincie, încheiate fără incidente majore - grupaj

Manifestaţiile de protest desfăşurate vineri seara în marile oraşe din ţară s-au încheiat, în jurul orei 23,00, fără a fi semnalate incidente majore, de genul violenţelor de la mitingul desfăşurat în Piaţa Victoriei din Capitală.

* Aproximativ 8.000 de oameni au protestat la Sibiu timp de patru ore, cerând demisia Guvernului, acesta fiind un miting autorizat care s-a prelungit cu o oră peste aprobarea dată de Primărie.

Protestarii au mărşăluit timp de trei ore pe principalele bulevarde din oraş, cu steaguri şi vuvuzele, după care s-au oprit în faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis, faţă de care şi-au arătat solidaritatea. Deşi trebuia să se termine la ora 22,00 în Piaţa Unirii, mitingul Diaspora s-a finalizat la ora 23,00 în faţa sediului PSD, care a fost păzit de jandarmi. Timp de o oră, câteva mii de protestari au cerut demisia lui Liviu Dragnea şi a Guvernului. În faţa sediului PSD a fost depusă şi o coroană mortuară de către cei prezenţi la miting.

Protestul Diaspora va continua sâmbătă seara, în intervalul 19,00 - 22,00 la Sibiu, fiind aprobat de Primărie.

* Mitingul antiguvernamental şi de susţinere a protestului Diasporei la care au participat peste cinci mii de timişoreni s-a încheiat fără incidente, cu promisiunea ca manifestările să continue sâmbătă seara.

Început în Piaţa Victoriei/Operei, protestul a continuat cu un marş, pe un traseu ce a cuprins mai multe artere pietonale şi rutiere spre strada Mărăşti - Spitalul Militar - strada Gheorghe Lazăr - Calea Circumvalaţiunii - Piaţa Consiliul Europei - Piaţa Unirii - Piaţa Operei. Coloana miilor de manifestanţi a blocat două benzi ale unui sens de circulaţie ale arterelor rutiere pe unde au trecut, iar echipajele de poliţie şi de jandarmi au însoţit coloana.

"Ieşiţi din casă dacă vă pasă!", "Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi!", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi!", "România, trezeşte-te!", "PSD ciuma roşie!", "Justiţie, nu corupţie", "Demisia", "Bucureşti, luptă Bucureşti!", "Diaspora!", "DNA să vină să vă ia!", "Dragnea, la mulţi ani, cu executare!", "Nu cedăm!", "Olimpicii emigrează, analfabeţii guvernează!", au scandat protestatarii în timpul marşului.

La miting au participat alături de timişoreni şi mulţi români plecaţi la muncă în străinătate, care au revenit în ţară pentru acest miting.

Protestatarii au desfăşurat steaguri tricolore, au intonat Imnul de stat şi au sunat în vuvuzele pe parcursul marşului. Mitingul a fost organizat de Timişoara Civică, iar la ora 23,00, când a fost declarat încheiat oficial, în Piaţa Operei mai erau circa 2.000 de persoane.

* Aproximativ 10.000 de persoane au luat parte vineri seara la marşul de protest organizat împotriva actualei guvernări, printre ei fiind şi femei cu copii în braţe sau în landouri, tineri şi bătrâni.

După ce mai bine de o oră au mărşăluit pe arterele importante din centrul Iaşului, o parte dintre manifestanţi au revenit în Piaţa Unirii, unul dintre simbolurile oraşului de pe şapte coline. Aici, manifestanţii au fluturat drapelul naţional, au cântat imnul naţional şi au aprins lanternele telefoanelor, şi-au continuat să scandeze împotriva PSD.

După acest moment, manifestanţii au început să se disperseze, iar după ora 23,00 în Piaţa Unirii au rămas doar câteva persoane. Protestul a fost lipsit de incidente.

* Mitingul de solidarizare cu protestul diasporei din Bucureşti s-a încheiat la Cluj-Napoca, dupa ce coloana de manifestanţi s-a reîntors în Piaţa Unirii, în centrul oraşului. Manifestanţii au început să se adune în piaţă în jurul orei 19,00, iar după un marş de peste două ore prin oraş s-au reîntors în centru.

Numărul participanţilor la protest a atins cifra de 10.000 la momentul de vârf al serii.

Oamenii au scandat ore în şir mesaje anti- guvernamentale precum "Uniţi salvăm toată România", "Justiţie, nu corupţie", "Haideţi cu noi, vă fură şi pe voi", "PSD, ciuma roşie", "Noi nu suntem o naţie de hoţi", "Jos guvernul!". Pe durata protestului nu au fost semnalate violenţe sau alte incidente majore.

* Peste 4000 de braşoveni au protestat vineri, în stradă, acţiunea de protest începută în faţa Prefecturii a continuat în Piaţa Sfatului şi pe mai multe bulevarde ale oraşului. Numărul participanţilor la protest a crescut de la o oră la alta, astfel că în momentul de vârf al protestului peste 4000 de persoane s-au aflat în stradă.

Oamenii au început să se adune în faţa Prefecturii de la ora 18.00, apoi după o oră s-au deplasat pe strada Republicii, în Piaţa Sfatului. Timp de o jumătate de oră protestatarii au scandat în faţa sediului PSD din Piaţa Sfatului lozinci cum ar fi "Demisia'', ''PSD-ciuma roşie'', ''Hoţii'', ''Fără penali la guvernare''. Ei au cântat Deşteaptă-te române, timp în care au desfăşurat steagul UE.

În jurul orei 20,00, coloana de manifestanţi a părăsit Piaţa Sfatului deplasându-se spre Gara Braşov, un traseu de câţiva kilometri. Tot timpul manifestanţii au scandat lozinci anti-PSD şi împotriva guvernului, cerând demisia actualei puteri.

Circulaţia mijloacelor de transport în comun şi a celorlalte autovehicule aflate în trafic a fost perturbată în timpul deplasării coloanei de manifestanţi. Protestul s-a încheiat în Piaţa Sfatului, în jurul orei 23, 30, unde manifestanţii au revenit după mai bine de trei ore, timp în care au mărşăluit pe mai multe bulevarde ale oraşului. Nu au fost incidente în timpul desfăşurării protestului.AGERPRES / (AS - autori: Isabela Păulescu, Otilia Halunga, Daniela Malache, Elena Stanciu, editor: Marius Frăţilă, Daniela Juncu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro