Protest în faţa Tribunalului Bucureşti după decizia de respingere a redeschiderii anchetei în dosarul '10 august'

Protest în faţa Tribunalului Bucureşti după decizia de respingere a redeschiderii anchetei în dosarul '10 august'

Câteva zeci de persoane protestează în faţa Tribunalului Bucureşti ca urmare a deciziei instanţei de respingere a solicitării DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august".



O parte dintre protestatari au desfăşurat pe treptele Tribunalului un banner pe care este inscripţionat mesajul "Vrem vinovaţii pentru #jandarmeriada 10 august", ţinând în mână poze cu persoanele care se aflau la conducerea Jandarmeriei pe 10 august 2018 şi pe care erau aplicate ştampile cu "vinovat".



De asemenea, aceştia scandează lozinci precum: "10 august, nu uităm", "Ne vedem la CEDO", "Ruşine, justiţia română".

Printre persoanele care participă sunt şi membri ai comunităţii Declic, care au venit afişat mesaje precum: "România, stat poliţienesc!", "Ruşine, justiţia română. Ne vedem la CEDO", "Peste tot miliţie, nicăieri justiţie".



La manifestaţie şi-au anunţat participarea mai multe organizaţii şi grupuri civice, printre care "Corupţia ucide", "Iniţiativa România", "Declic", "Evoluţie în Instituţie", "Geeks For Democracy", "Rezistenţa", "Reset Iaşi" şi "Braşovul Civic".



Marţi, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august".

Decizia instanţei, care este definitivă, a fost luată de judecătoarea Daniela Isabela Miheţ.

Practic, prin această decizie, dosarul a fost clasat, iar foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor la mitingul din Piaţa Victoriei din august 2018.

Iniţial, în iunie 2020, DIICOT a clasat dosarul privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.

În urma acestei decizii, au scăpat de acuzaţii colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Ulterior, în august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului "10 august" şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Aceştia urmau să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...