Protest la Chișinău: alerte cu bombă și minori folosiți pentru destabilizarea manifestațiilor. Aeroportul a fost evacuat

Protest la Chișinău: alerte cu bombă și minori folosiți pentru destabilizarea manifestațiilor. Aeroportul a fost evacuat

Sute de oameni s-au adunat la Chișinău la protestul antiguvernamental organizat de partidul pro-rus Șor, invocând situația internă. Între timp, au fost înregistrate patru alarme cu bombă, fiind catalogate de poliție drept acțiuni aferente planului Kremlinului de destabilizare a manifestațiilor.

Manifestanții au forțat cordonul poliției pentru a schimba locația. FOTO: Telegram

UPDATE 15:10: Verificările specializate pe aeroportul Internațional Chișinău au fost finalizate, iar alerta cu bombă a fost una falsă. Aeroportul din capitala Moldovei și-a reluat activitatea în regim normal.

UPDATE 14:45: Poliția din Chișinău susține că protestatarii ignoră legea cu privire la întruniri și declarația depusă pentru organizarea manifestației.

Totodată, protestarii nu se subordonează și sunt agresivi cu oamenii legi. Poliția din capitala Moldovei a solicitat participanților la manifestație un comportament adecvat și fără violență, inclusiv în raport cu polițiștii.

----

Poliția a fost sesizată cu privire la patru alerte cu bombă pe teritoriul municipiului Chișinău până la 13:00, oră la care a început protestul antiguvernamental.

,,Până la moment au fost înregistrate 4 alerte cu bombă in capitală, informația parvenind de la aceeași persoană. Poliția califică aceste acțiuni ca parte continuă a măsurilor de destabilizare”, au menționat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Una dintre alertele cu bombă vizează aeroportul Chișinău, activitățile fiind suspendate și călătorii evacuați.

"Astăzi, 12 martie 2023, în jurul orei 12:50, angajații Poliției de Frontieră au fost alertați de către Biroul de Informații al Aeroportului Internațional Chișinău, în adresa căreia a parvenit un apel telefonic prin care s-a anunțat despre minarea aeroportului.

În acest sens, polițiștii de frontieră au anunțat toate entitățile care prestează servicii în aeroport în vederea sporirii măsurilor de securitate, la fel, fiind mobilizate echipele de intervenție ale Serviciilor Specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În același timp, personalul aeroportuar și călătorii sunt evacuați din clădire, inclusiv procedura de înregistrare a pasagerilor a fost temporar suspendată. Vom reveni cu mai multe informații.

Amintim că anul trecut, pe Aeroportul Chișinău au fost înregistrate 38 de amenințări cu bombă false. Autoritățile implementează protocoalele în vigoare pentru asigurarea securității cetățenilor și a infrastucturii aeroportuare", a informat Poliţia de Frontieră.

Minori printre participanții manifestației

Polițiștii au depistat 54 de participanți cu comportament dubios și cu obiecte interzise asupra lor, printre aceștia fiind 21 de minori.

,,54 de participanți la protest, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost conduși la Inspectorat pentru identificare și documentare. Amintim repetat organizatorilor să nu admită participarea la întrunire a minorilor neînsoțiți de adulți”, au informat polițiștii.

Manifestația, organizată de Mișcare pentru Popor din care face parte și partidul pro-rus Șor, are loc în centrul Chișinăului, iar în jurul orei 13:30 protestatarii au forțat cordonul poliției pentru a schimba locația.

Poliția a destructurat operațiunea de destabilizare

În dimineața zilei de duminică, poliția din Republica Moldova a anunțat că protestul urma să fie destabilizat de persoane cu antecedente penale sau cu pregătire sportivă și remunerate cu mii de dolari, în spatele operațiunii fiind serviciile specializate ale Rusiei .

25 de indivizi implicați în această schemă au fost ridicați și escortați sâmbătă la sediul Poliției, pentru a fi audiați, iar majoritatea din ei colaborează cu forțele de ordine.

,,Organizatorii acestor evenimente au avut câteva obiective, unde trebuiau să fie antrenate diferite categorii de persoane în contextul destabilizării. Unele legate de crearea haosului, altele persoane cu dizabilități care în unele situații sunt și fără discernământ și care trebuiau să realizeze unele acțiuni. În acest proces sunt implicate servicii specializate din afara Republicii Moldova, care urmau să creeze și urmează planuri de destabilizare a ordinii și securității statului Republica Moldova”, a conchis șeful Poliției.

Tot pe parcursul acestei săptămâni, autoritățile de la Chișinău au ridicat peste 4,5 milioane de lei moldovenești în diverse valute, în urma perchezițiilor efectuate în ancheta penală privind finanțarea ilegală a partidului Șor. Sumele ar fi fost destinate organizării manifestațiilor antiguvernamentale, potrivit reprezentanților structurilor de drept.

Formațiunea Șor, condusă de Ilan Șor, politician cu probleme penale și care se ascunde de justiția de acasă în Israel, a reluat manifestațiile antiguvernamentale după ce Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Reprezentanții Kremlinului au negat că ar pregăti o lovitură de stat și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului, dând exemplu ,,scenariul ucrainean”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”