Protest la Spitalul Bagdasar Arseni

Protest la Spitalul Bagdasar Arseni

Infirmieri şi brancardieri protestează luni, la Spitalul Bagdasar Arseni, din cauza reducerii veniturilor.

Potrivit unor surse medicale, luni va continua protestul şi la Institutul "Marius Nasta", principala cauză fiind reducerea sporurilor.

În cursul săptămânii trecute au fost proteste în Capitală şi la Institutul "C.C. Iliescu" şi la Spitalul "Sfântul Ioan".

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, vineri, după o întâlnire cu sindicatele, că aproximativ 10% din angajaţii din sistemul sanitar riscă să aibă salarii mai mici, dar a subliniat că există o prevedere legală prin care această problemă poate fi soluţionată de către managerii spitalelor.

"Ministerul Sănătăţii este ordonator principal de credite pentru 60.000 de persoane. Pentru 200.000 de persoane ordonatori principali sunt autorităţile locale. (...) Sunt nişte situaţii punctuale care trebuiau rezolvate, pentru că era foarte clar atâta vreme cât până la 1 martie a fost în vigoare un regulament de sporuri care spunea că sporul maxim este 100% şi se aplică la salariul din ianuarie. Au venit categorii de personal (...) cărora li s-a aplicat un spor mai mic - era clar că vor fi scăderi de venituri. Soluţiile le-am prezentat încă de acum o lună sindicatelor", a precizat Pintea.

Ministrul a explicat că, pentru a acoperi pierderile de venit în cazul personalului auxiliar, se pot acorda stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară.

"Aceste categorii de salariaţi nu beneficiază de creşterea salariului de încadrare până în 2022, aşa cum beneficiază medicii şi asistentele medicale. Pentru ca aceste pierderi să fie acoperite, adică faţă de nivelul lunii februarie, există în Legea 95, legea salarizării, o prevedere care spune că spitalele pot acorda stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară. Această prevedere există. Eu am spus încă de acum o lună că există. Pentru fiecare angajat, pe lună, există această prevedere (...) pentru a compensa aceste pierderi de venituri care există la anumite categorii, respectiv personal auxiliar", a afirmat Sorina Pintea.

Ea a menţionat că va da o circulară pentru a informa toate spitalele despre posibilitatea acordării stimulentelor.

"Eu spun că pot să aplice o lege care este în vigoare, ca să poată compensa nişte pierderi de venituri, pentru infirmieri, îngrijitoare de curăţenie, brancardieri. Este vorba de a se gospodări fiecare. Ministrul Sănătăţii trebuie să aplice o lege, la fel şi spitalele din subordine, indiferent de modul de subordonare. (...) Eu voi da această circulară (referitoare la posibilitatea acordării de stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară - n.r.) pentru că am avut o discuţie cu sindicatele. Au agreat acest tip de rezolvare pe moment, iar, pe de altă parte, vom relua discuţia finanţării spitalelor în funcţie de categoria de clasificare a lor", declara Pintea.

Ministrul a confirmat şi faptul că, la propunerea sindicatelor, va fi regândit regulamentul de sporuri, pe categorii de spitale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa