Protest paşnic cu sute de mii de manifestanţi în Hong Kong

Protest paşnic cu sute de mii de manifestanţi în Hong Kong

Sute de mii de manifestanţi pro-democraţie au invadat duminică străzile din Hong Kong, sfidând poliţia şi ploaia puternică, mobilizare menită să arate că această mişcare de protest rămâne populară în pofida violenţelor şi ameninţărilor cu o intervenţie din partea Beijingului, transmite AFP.

Această mobilizare, începută în luna iunie, şi-a văzut imaginea afectată de violenţele izbucnite săptămâna aceasta după ce manifestanţii au ocupat timp de cinci zile aeroportul din Hong Kong, unde le-au înmânat turiştilor fluturaşi de hârtie conţinând informaţii despre modul brutal în care poliţia din Hong Kong a reprimat protestele. În cele din urmă, poliţia a intervenit din nou în forţă marţi seara şi a deblocat aeroportul.

Pentru a face necredibile acuzaţiile de ''terorism'' formulate împotriva lor de către guvernul de la Beijing, organizaţia Frontul Civil al Drepturilor Omului din Hong Kong (FCDH) a lansat un apel pentru o manifestaţie ''raţională şi neviolentă'', ceea ce s-a şi întâmplat duminică.

Conform (FCDH), peste 1,7 milioane de persoane au participat la protest, fiind astfel cea mai puternică mobilizare din ultimele săptămâni. Poliţia estimează însă numărul participanţilor la circa 128.000, fără cei masaţi pe străzile adiacente.

Mişcarea pro-democraţie s-a declanşat după ce Adunarea Legislativă locală a adoptat un act normativ care ar fi permis extrădarea infractorilor către China continentală. Legea a fost suspendată, dar mişcarea de protest şi-a extins considerabil revendicările, denunţând declinul libertăţilor şi ingerinţele regimului comunist.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...