Protest „pentru Palestina“ la Londra. Sute de mii de oameni au mărșăluit. Zeci de contra-manifestanți au fost reținuți de poliție | VIDEO

Protest „pentru Palestina“ la Londra. Sute de mii de oameni au mărșăluit. Zeci de contra-manifestanți au fost reținuți de poliție | VIDEO

Aproximativ 300.000 de persoane participau la un marş paşnic sâmbătă la Londra pentru a cere încetarea focului în Gaza, sub supravegherea atentă a poliţiei pentru a se evita excesele, în timp ce contramanifestanţi erau de asemenea prezenţi în număr mare în capitala britanică, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Poliţia, citând cifra de aproximativ 300.000 de persoane, a estimat că este "cel mai mare marş" organizat de la 7 octombrie în capitală.

Afişând în calm steaguri palestiniene şi purtând pancarte cerând "Oprirea bombardamentelor în Gaza", demonstranţii strigau "Free Palestine" şi "Opriţi focul acum", la cinci săptămâni după atacul mortal al mişcării islamiste palestiniene Hamas împotriva Israelului, care ca ripostă bombardează masiv Fâşia Gaza.

În acelaşi timp, în Franţa, care numără una dintre cele mai mari comunităţi musulmane din Europa, mai multe mii de manifestanţi pentru "încetarea focului în Gaza" au mărşăluit la Paris şi alte câteva sute la Toulouse (sud).

Un important dispozitiv de securitate a fost desfăşurat în capitala britanică pentru a se evita eventuale excese, după ce poliţia a arestat deja aproape 200 de persoane în timpul marşurilor anterioare "pentru Palestina" organizate începând cu 7 octombrie.

Marşul se desfăşoară împotriva avizului guvernului, care l-a considerat ca "nerespectuos" în acest weekend de comemorare a armistiţiului Primului Război Mondial. Vineri seară, prim-ministrul Rishi Sunak a cerut protestatarilor să mărşăluiască "paşnic şi respectuos".

Aproape 2.000 de poliţişti erau mobilizaţi, în special pentru a încerca să evite confruntările cu "sutele" de contraprotestatari naţionalişti care de asemenea au venit în număr mare în capitala britanică, potrivit poliţiei.

Potrivit mai multor media britanice, Tommy Robinson, fondator al grupului de extremă dreaptă English Defense League, era prezent printre ei.

Ciocniri au avut la sfârşitul dimineţii între poliţie şi unii dintre aceşti militanţi, dintre care unii fluturau steagul Angliei (crucea roşie a Sfântului Gheorghe pe fond alb) sau Union Jack şi încercau să se apropie de cartierul Whitehall unde se află memorialul soldaţilor britanici care au murit în luptă.

La începutul după-amiezii, poliţia a anunţat pe reţeaua X (fostă Twitter) că a arestat 82 dintre aceşti contraprotestatari "pentru a preveni compromiterea păcii", în timp ce ei "încercau să se alăture marşului pro-palestinian".

Organizarea marşului s-a transformat într-o criză politică, guvernul făcând presiuni asupra poliţiei pentru a-l interzice, ceea ce aceasta din urmă a refuzat.

Rishi Sunak a avertizat că îl va face "responsabil" pe şeful poliţiei Mark Rowley pentru orice tulburări.

Ministrul de interne Suella Braverman, care a descris demonstraţiile pro-palestiniene drept "marşuri ale urii", a stârnit un val de critici după ce a pus sub semnul întrebării imparţialitatea poliţiei în gestionarea manifestaţiilor.

Vineri seară, ea a afirmat că "sprijină total" poliţia, dar mai mulţi responsabili politici au acuzat-o că "toarnă gaz pe foc" înainte să aibă loc procesiunea.

Mai mulţi aleşi ai opoziţiei i-au cerut din nou sâmbătă plecarea guvern, precum prim-ministrul scoţian Humza Yousaf.

"Extrema dreapta a fost încurajată de ministrul de interne (...). Acum ea atacă poliţia de ziua armistiţiului. Poziţia ministrului de interne este intenabilă. Ea trebuie să demisioneze", a scris el pe X.

Războiul a făcut 1.200 de morţi în Israel, majoritatea civili ucişi în atacul fără precedent din 7 octombrie al Hamas, potrivit unui bilanţ revizuit al guvernului israelian. Şi 11.078 de morţi în bombardamentele efectuate ca represalii de Israel în Fâşia Gaza, în principal civili, inclusiv 4.506 copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

De la începutul conflictului, Regatul Unit a cunoscut o creştere a actelor antisemite şi islamofobe.

Printre altele, aproximativ 21.000 de persoane au participat sâmbătă la un miting pro-palestinian la Bruxelles, multe scandând sloganuri precum "Palestina liberă" şi cerând încetarea focului în Fâşia Gaza, în timp ce au mărşăluit paşnic prin oraş, a anunţat poliţia belgiană, citată de Reuters

"Ceea ce se întâmplă chiar acum în Gaza este dincolo de devastator", a declarat un manifestant, purtând un afiş pe care scria "Opriţi focul acum!" în flamandă.

Alţi protestatari purtau pancarte pe care scria "Opriţi genocidul", "Drepturile omului pentru palestinieni" sau cereau arestarea prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu pentru ceea ce ei numesc crime de război.

De la asaltul grupării Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, a existat un sprijin puternic şi simpatie pentru Israel din partea guvernelor occidentale şi a multor cetăţeni.

Dar răspunsul militar israelian a stârnit de asemenea furie, cu proteste în oraşe din întreaga lume cerând încetarea focului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat