Protest violent al polițiștilor din Haiti, după ce bandele criminale au ucis zece ofițeri FOTO VIDEO

Protest violent al polițiștilor din Haiti, după ce bandele criminale au ucis zece ofițeri FOTO VIDEO

Polițiștii din Haiti au protestat violent în capitala Port-au-Prince, joi, 26 ianuarie, după un incident în care peste zece ofițeri au fost uciși de bandele criminale care controlează o parte din teritoriul țării.

Protestele violente din Haiti au dus la închiderea unor școli și fabrici Foto: Profimedia

Potrivit BBC , ofițerii de poliție dau vina pe guvernul țării deoarece nu acționează mai ferm împotriva bandelor și susțin că moartea colegilor lor putea fi evitată.

Peste 100 de demonstranți au blocat străzile, au ars cauciucuri, au spart camere de supraveghere și au avariat vehicule.

Presa locală a declarat că mai mulți ofițeri au forțat porțile reședinței prim-ministrului și au încercat să intre pe aeroportul internațional din Haiti.

Sindicatul național al ofițerilor de poliție haitieni afirmă că 14 oameni au fost uciși, de la începutul anului, în diferite atacuri ale unor bande împotriva secțiilor de poliție. Șapte ofițeri au fost uciși în schimburi de focuri numai miercuri, potrivit Poliției Naționale din Haiti .

78 de ofițeri de poliție au fost uciși

Zeci de civili și ofițeri de poliție furioși au ieșit pe străzile din Port-au-Prince pentru a denunța violențele care au urmat uciderii a doi ofițeri în interiorul unei secții de poliție dintr-un oraș din nordul statului Haiti și uciderii în stil de execuție a altor patru pe stradă.

Unii dintre ei ar fi mers la reședința oficială a premierului Ariel Henry, potrivit Vant Bef Info. Când au găsit-o goală, s-au îndreptat spre aeroportul din Port-au-Prince, unde dl Henry tocmai aterizase după un summit în Argentina.

Multe fabrici și școli au rămas închise joi în urma protestelor.

Port-au-Prince și alte orașe sunt afectate de luni de zile de o escaladare a războaielor între bande, iar mass-media haitiană a raportat că țara a înregistrat o creștere semnificativă a răpirilor de la începutul anului.

Un grup haitian pentru drepturile omului, Rețeaua națională pentru apărarea drepturilor omului, a declarat că 78 de ofițeri de poliție au fost uciși de când dl Henry a venit la putere în 2021.

Depășită de multiplele bande criminale, poliția haitiană nu a reușit să oprească violențele.

„O răpire la fiecare șase ore“

În octombrie 2022, guvernul haitian a făcut apel la comunitatea internațională pentru o forță de securitate multinațională care să ajute la restabilirea ordinii - dar apelul a rămas până acum fără răspuns, în ciuda unor ajutoare sporite din partea SUA și a Canadei.

Grupurile înarmate controlează și terorizează cel puțin 60% din capitală și din împrejurim și controlează drumurile de intrare și ieșire din oraș.

În septembrie anul trecut, bandele au capturat un important depozit de combustibil din portul din Port-au-Prince, blocând livrarea de combustibil importat și împiedicând eforturile de distribuire a alimentelor și medicamentelor.

Blocajul a forțat multe întreprinderi să închidă și a complicat distribuția de benzină și apă potabilă îmbuteliată, în timp ce epidemia de holeră s-a agravat.

Trimisul ONU în Haiti, Helen La Lime, a declarat miercuri că „situația din Haiti este gravă": „Știți că violența provocată de bande a atins noi culmi. În medie, ne confruntăm cu o răpire la fiecare șase ore în 2022.

Nu vom câștiga lupta fără niveluri semnificative de sprijin suplimentar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

4 Asta e Rusia, oameni buni!

5 Așa o fi?