Proteste ale persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorilor faţă de trecerea indemnizaţiilor la bugetele locale (grupaj)

Proteste ale persoanelor cu dizabilităţi şi însoţitorilor faţă de trecerea indemnizaţiilor la bugetele locale (grupaj)

Părinţi ai copiilor cu dizabilităţi precum şi adulţi cu dizabilităţi şi însoţitori ai acestora au protestat, vineri, în mai multe oraşe din ţară, declarându-se îngrijoraţi de faptul că indemnizaţiile care li se cuvin şi cheltuielile cu asistenţa socială nu mai sunt alocate de la nivel central în bugetul de stat pe acest an, ci au fost trecute în totalitate la bugetele autorităţilor locale.

* ALBA

Câteva zeci de mămici însoţite de copii, cei mai mulţi în cărucior, venite îndeosebi din oraşul Cugir, au protestat vineri în faţa Palatului Administrativ din Alba Iulia, majoritatea purtând pancarte cu mesajele: "Noi suntem românii nevăzuţi", "În stradă pentru cei vulnerabili", "Noi=zero?", "Nu negociem viaţa copiilor noştri şi a adulţilor cu dizabilităţi".

"Ne-am adunat astăzi pentru că, din păcate, guvernanţii noştri au decis ca cei din asistenţă socială să nu mai beneficieze în acest an nici măcar de un leu de la bugetul central. Noi, ca asistenţi personali, avem de suferit. Ne gândim că în următoarele luni vom putea fi daţi afară foarte uşor. Noi am mai trecut odată prin chestia asta în urmă cu câţiva ani, cel puţin la Cugir. Pentru noi este ceva vital această sumă de bani. Astea sunt sursele noastre de venit", a declarat una dintre mămici, membră a Asociaţiei copiilor cu dizabilităţi "Raul Cosmin" din Cugir.

* BOTOŞANI

Peste 20 de părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi adulţi cu dizabilităţi din Botoşani au protestat, vineri, în faţa Instituţiei Prefectului faţă de proiectul de lege a bugetului de stat pe 2019.

"E un protest de solidaritate cu persoanele cu dizabilităţi. Noi solicităm modificarea legii, astfel încât să prevadă toate drepturile pentru persoanele cu dizabilităţi, în concordanţă cu Legea 448/ 2006, având în vedere că în trecut au existat anumite probleme, sincope, întârzieri în plata salariilor, indemnizaţiilor. Vrem să avem o garanţie că aceste drepturi vor fi acordate în mod legal şi corect", a afirmat preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism din Botoşani.

Protestul a fost susţinut şi de primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, care vrea ca statul să suporte cheltuielile sociale. El spune că autorităţile locale nu dispun de fonduri pentru plata acestor drepturi.

"Normal că îi susţin, pentru că cel care trebuie să aibă grijă de toate persoanele care au un grad de handicap este statul", a precizat Flutur.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO



* BRĂILA

Aproximativ 50 de persoane, părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi adulţi cu dizabilităţi, au protestat vineri, în faţa Prefecturii Brăila, împotriva măsurii de trecere a plăţilor pentru asistenţii personali în sarcina primăriilor.

"Am ieşit în stradă deoarece, în acest an, s-au alocat zero lei de la bugetul de stat pentru copiii cu dizabilităţi, pentru asistenţă socială în general. Guvernanţii au pasat în sarcina primăriilor plata salariilor însoţitorilor, iar primăriile nu au fonduri nici pentru angajaţii lor. Ne este teamă că nu vom mai primi aceşti bani, care şi aşa sunt puţini", a spus Ecaterina Marin, reprezentant al Asociaţiei "Copilul meu" din Brăila.

Protestatarii susţin că nemulţumirile lor sunt generate de faptul că nu au fost alocate fonduri în proiectul de buget aferent cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi.

"Este strigător la cer să ne fie luaţi aceşti bani. Copiii cu dizabilităţi au nevoie de mult mai mulţi bani pentru terapie, pentru a se integra cât de cât în societate. Statul trebuie să le acorde terapie decontată, aşa cum spune legea şi cum se întâmplă în alte ţări europene", a declarat Maria Istrate, mamă a unui copil cu dizabilităţi.

* CLUJ

Circa 20 de părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi adulţi cu dizabilităţi au protestat, vineri, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca faţă de proiectul bugetului pe anul 2019, cerând ca indemnizaţiile să le fie plătite de la bugetul central, nu din bugetele primăriilor.

"Contestăm proiectul de buget pe anul 2019, în condiţiile în care cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităţilor locale. Există riscul ca unele primării să nu aibă bani pentru plăţile aferente persoanelor cu dizabilităţi, de asta ne temem cel mai mult. Cerem modificarea proiectului de buget şi asigurarea cheltuielilor cu asistenţa socială de la bugetul central, dar şi înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate", a spus unul dintre protestatari.

Participanţii la protest au purtat pancarte cu mesaje precum: "Nu negociem viaţa copiilor noştri", "Dizabilitatea la bugetul central", "Noi suntem românii nevăzuţi".

* CONSTANŢA

Reprezentanţii a două organizaţii pentru protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, din Constanţa, au organizat vineri un protest în faţa sediului Prefecturii, pentru a solicita revizuirea bugetului pentru 2019, la capitolul alocărilor pentru serviciile sociale şi protecţia persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit unui comunicat de presă, transmis de Prefectura Constanţa, la manifestaţia din faţa Prefecturii Constanţa, organizată sub egida mişcării "Nu negociem viaţa copiilor noştri şi a adulţilor cu dizabilităţi", au participat 45 persoane, care au transmis prefectului un memoriu ce cuprinde doleanţele protestatarilor.

Revendicările au în vedere în primul rând modificarea proiectului de buget pentru anul 2019 pentru asigurarea cheltuielilor cu destinaţie specială de asistenţă socială şi protecţiei speciale a copilului de la bugetul central (plata salariilor şi indemnizaţiile asistenţilor personali, cheltuieli pentru serviciile destinate copiilor din orfelinate şi adulţilor cu dizabilităţi din centrele rezidenţiale).

De asemenea, se solicită înfiinţarea fondului pentru dizabilitate, cu destinaţie fixă pentru programe de tranziţie şi inserţie pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, din sumele colectate de la angajatorii publici şi privaţi care nu recrutează personal cu dizabilităţi, decontarea terapiilor şi tehnologiilor esenţiale în asistarea copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi.

" În cadrul discuţiilor, purtate de reprezentanţii protestatarilor cu subprefectul Ionuţ Done, au fost aduse în atenţie aspecte precum: refuzul unor primării precum Cumpăna, Tuzla sau Mangalia de a angaja asistenţi personali şi de a oferi acestora toate beneficiile prevăzute prin lege (spor de risc, vouchere de vacanţă, normă de hrană etc), obligaţia legală şi morală a autorităţilor publice centrale şi locale de a prioritiza nevoile categoriilor vulnerabile, în condiţiile în care costurile de îngrijire sunt cu mult peste sumele alocate de stat, iar multe persoane din această categorie trăiesc în familii monoparentale, cu venituri reduse, acordarea burselor medicale şi sociale pe criterii incorecte sau neacordarea acestora, revizuirea condiţiilor şi a gestionării problematicii în cele trei centre de incluziune socială din Constanţa, gestionarea incoerentă şi neunitară la nivel naţional a posibilităţii de a participa în tabere de vacanţă a copiilor cu dizabilităţi sau neprofesionalismul multor funcţionari publici cu responsabilităţi în acest domeniu şi atitudinea neadecvată a acestora faţă de solicitările persoanelor cu dizabilităţi", se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Constanţa.

* COVASNA

Peste 50 de persoane cu dizabilităţi şi însoţitori ai acestora au protestat vineri în municipiul Sfântu Gheorghe împotriva proiectului de buget, cerând modificarea acestuia, astfel încât indemnizaţiile să fie plătite de la bugetul central şi nu din cel al primăriilor.

Participanţii la protestul organizat de mai multe organizaţii nonguvernamentale din judeţ s-au adunat în Piaţa centrală din municipiu şi au afişat pancarte pe care scria: "Dizabilitate la bugetul de stat", "Suntem mulţi", "În stradă pentru cei vulnerabili".

Preşedinta Asociaţiei Naţionale a Distroficilor Muscular din România (ADMR), Maria Teodorescu, a declarat pentru AGERPRES că autorităţile locale nu vor avea bani suficienţi pentru a susţine plata indemnizaţiilor.

"Guvernanţii încalcă Legea 448 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, articolul 50 din Constituţia României care prevede protejarea persoanelor cu dizabilităţi, dar şi normele europene la care România a aderat. (...) Poate că în oraşele mari se vor putea asigura bani pentru plata indemnizaţiilor, dar primăriile din mediul rural sigur nu vor putea. Mi se pare nedrept ce vor să facă, să arunce responsabilitatea în cârca primăriilor. A mai fost până acum doi ani aceeaşi situaţie şi au fost mari probleme, pentru că multe primării la nivel de ţară nu au putut plăti indemnizaţiile pentru însoţitori. Au fost situaţii în care asistenţii persoanelor cu handicap nu au primit banii 5-6 luni de zile. Gândiţi-vă că persoanele cu dizabilităţi au multe nevoi speciale, iar asistenţii stau cu ei 24 de ore din 24, dar sunt plătiţi numai pentru opt ore, stau şi sâmbăta şi duminica. Deci, dacă nu vor modifica proiectul de buget cred că vor trebui atenţionate forurile europene", a declarat Maria Teodorescu.

* DOLJ

Circa 20 de persoane cu dizabilităţi şi aparţinători ai acestora au protestat, vineri, în Piaţa "Mihai Viteazu" - Piaţa Prefecturii din centrul Craiovei faţă de intenţia Guvernului de a transfera plata asistenţei sociale către bugetele locale.

Protestatarii au venit cu afişe pe care erau scrise pasaje din programul de guvernare al PSD din capitolul "Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget" pe care au încercuit cu roşu promisiunea "creşterea la 1.450 a veniturilor asistenţilor persoanelor cu handicap şi preluarea acestor plăţi în totalitate la bugetul de stat" şi au scris în dreptul acesteia "minciună".

Părinţii copiilor cu dizabilităţi şi adulţii cu dizabilităţi solicită Guvernului României modificarea proiectului de buget pentru anul 2019 şi asigurarea cheltuielilor de asistenţă socială şi protecţie specială a copilului (salariile şi indemnizaţiile asistenţilor personali, cheltuielile pentru serviciile destinate copiilor din orfelinate şi adulţilor cu dizabilităţi din centrele rezidenţiale) de la bugetul central, cu destinaţie speciala, aşa cum prevede Legea 448/2006; înfiinţarea Fondului pentru Dizabilitate, cu destinaţie fixa pentru programe de tranziţie şi inserţie pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, din sumele colectate de la angajatorii publici şi privaţi pentru neangajarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi; decontarea terapiilor şi a tehnologiilor asistive pentru copii şi adulţi.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu (PSD), a declarat săptămâna trecută că dacă municipiile nu vor primi în acest an cel puţin 60% din impozitul pe venit, dar fără să fie obligate să preia cheltuielile cu asistenţa socială, ''va fi foarte complicat'' pentru asigurarea funcţionalităţii acestor primării. Genoiu a explicat ca pentru Craiova, de exemplu, cheltuielile cu asistenţa socială se ridică la 12-15% din buget.

* HARGHITA

Aproximativ 40 de persoane - nevăzători, adulţi cu dizabilităţi, însoţitori sau părinţi ai copiilor cu dizabilităţi - au protestat vineri la Miercurea Ciuc, în faţa Prefecturii Harghita, faţă de proiectul de buget pe anul 2019.

În ciuda temperaturii de minus 12 grade Celsius, la protest au participat persoane în scaun rulant sau copii cu sindrom Down, însoţiţi de părinţii lor, nemulţumiţi că din proiectul de buget pe anul 2019 a fost omis sectorul social, care se ocupă cu persoanele cu dizabilităţi.

"Din păcate, Guvernul care a făcut proiectul de buget a omis în totalitate acel sector social care se ocupă cu persoanele cu dizabilităţi. Însoţitorii şi acele persoane care se ocupă cu copii cu dizabilităţi s-ar putea să piardă în totalitate banii şi salariile, pe care ar trebui să le primească de la primării. (...) Primăriile vor fi suprasolicitate şi nu vor avea posibilitatea să plătească. Sperăm ca Guvernul să revină asupra acestei decizii şi să ne ajute. (...) Acest buget a fost făcut atât de repede şi peste noapte, că nimeni nu a fost întrebat care ar fi efectele lui", a spus Jozsa Csaba, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizici Harghita.

Acesta a precizat că în judeţ sunt între opt mii şi zece mii de persoane care au nevoie de însoţitor sau îngrijitor şi care vor fi afectate de această măsură.

La rândul său, Erzsike Miklos, de la Asociaţia "Happy Down" din Miercurea Ciuc a precizat că este pentru prima dată în istoria democrată a României când statul face economie pe seama celor mai dezavantajate persoane, iar acest lucru este "dureros" şi "inadmisibil" într-o ţară europeană.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO



* IAŞI

Aproximativ 20 de persoane, părinţi ai copiilor cu dizabilităţi şi adulţi cu dizabilităţi, s-au întâlnit vineri în faţa Prefecturii Iaşi pentru a semna o petiţie prin intermediul căreia au contestat proiectul de buget aferent anului 2019.

"Facem o petiţie către Instituţia Prefectului Iaşi pentru a atrage atenţia că nu suntem de acord cu trecerea asistenţilor personali de la bugetul central la bugetul local. În forma actuală, proiectul de buget lasă copiii şi adulţii cu dizabilităţi şi familiile lor fără garanţii şi în riscul de a nu mai avea acoperite nevoile de supravieţuire", a spus Oana Stratulă, preşedintele Asociaţiei Generaţia Viitorului Iaşi, mama unui adult cu dizabilitate.

Cei care au venit în faţa Prefecturii Iaşi susţin că nemulţumirile lor sunt datorate faptului că nu au fost alocate fonduri în proiectul de buget aferent cheltuielilor pentru salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere a copilului cu dizabilităţi, serviciile de protecţia copilului şi centrele pentru adulţi cu dizabilităţi.

"Nemulţumirile sunt legate de condiţiile în care trăiesc copiii noştri, drepturile pe care le au, accesul la educaţie, şi mai ales decontarea terapiilor. Plata terapiilor revine în sarcina părinţilor. Dacă reuşeşti să te organizezi să îţi ajuţi copiii la terapie ei au şanse mai mari la integrare socială. Statul trebuie să înţeleagă că trebuie să pună umărul la această cărămidă importantă, pentru a pregăti copiii pentru viitor. Ei sunt ai acestei ţări şi nu trebuie să fie o povară. Pentru a nu fi o povară ei trebuie să fie integraţi în şcoli şi trebuie să li se acorde terapie decontată, aşa cum spune legea", a declarat jurnaliştilor Alina Mirela Ipate, mama unui copil cu dizabilităţi.

* SIBIU

Aproape 50 de persoane, printre care şi copii şi adulţi cu handicap, au protestat vineri, timp de câteva ore, în faţa Primăriei din municipiul Sibiu, cerând să li se asigure banii pentru indemnizaţii şi după ce va fi aprobat bugetul.

Cei prezenţi la protest, majoritatea părinţii unor copii cu handicap, s-au declarat îngrijoraţi că nu îşi vor mai primi banii, dacă aceştia urmează să fie plătiţi de administraţia publică locală şi nu de Guvern.

Pa pancartele manifestanţilor erau scrise următoarele mesaje: "În stradă pentru cei vulnerabili", "Şi noi contăm!", "Noi suntem românii nevăzuţi", "Hoţii ne fură banii copiilor!".

* SUCEAVA

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, s-a întâlnit vineri cu o delegaţie formată din cinci părinţi ai copiilor cu dizabilităţi care erau îngrijoraţi că nu-şi vor mai primi indemnizaţiile, după aprobarea în guvern a bugetului de stat pentru anul 2019.

Adomnicăi a spus că a primit un memoriu din partea acestora şi le-a transmis reprezentanţilor părinţilor că îngrijorările lor vor fi transmise la Bucureşti, dându-le asigurări că nu vor fi privaţi de banii pentru indemnizaţii.

''Ei (n.r. - părinţii) sunt îngrijoraţi că primăriile ar putea spune că n-au bani şi să nu plătească. (...) Autorităţile locale sunt obligate să facă aceste plăţi'', a spus prefectul.

Un număr de 16 părinţi au venit vineri la Prefectura Suceava să-şi exprime nemulţumirea şi îngrijorarea că, din acest an, indemnizaţiile ar trebui plătite de autorităţile locale care ar putea invoca lipsa resurselor financiare.

* TIMIŞOARA

Peste cincizeci de persoane cu dizabilităţi şi aparţinători ai acestora au protestat tăcut, vineri, în faţa Prefecturii Timiş, exprimând dezaprobarea pentru intenţia guvernului de a transfera integral plata asistenţei sociale spre primării, în condiţiile în care administraţiile publice locale susţin că nu au suficiente fonduri proprii pentru aceste servicii.

Cei prezenţi au depus un memoriu la Prefectură, care va fi transmis Guvernului.

Părinţii copiilor cu nevoi speciale au cerut Guvernului să menţină forma de plată a asistenţei sociale ca şi până acum, din resurse centrale, pentru a fi siguri că nu vor rămâne fără banii care li se cuvin lunar, o bună parte din indemnizaţii fiind folosite pentru terapiile copiilor cu dizabilităţi.

"Am venit aici pentru susţinerea totală de la bugetul de stat a finanţării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. În proiectul de buget în forma actuală, susţinerea aceasta este zero pe această parte de dizabilitate şi pentru cei instituţionalizaţi. Este inadmisibil. În acest proiect se cere ca primăriile să susţină toată partea financiară pe acest domeniu, ceea ce este imposibil, pentru că oricâtă bunăvoinţă ar exista din partea autorităţilor locale, nu au cum să susţină. Chiar dacă Timişoara este un oraş mare, gândiţi-vă ce se întâmplă în comune sau sate. În primul rând, pentru că nu încasează de la taxe şi impozite atâţia bani ca să poată susţine plăţile acestea. Local nu se poate susţine aşa ceva. Aşadar, cerem ca finanţarea să fie totală de la bugetul de stat", a afirmat una dintre participantele la protest, Elisabeta Claudia Ţerigariu.

În municipiul Timişoara se află în plată aproape şapte sute de asistenţi personali angajaţi şi se plătesc 1.824 de indemnizaţii de însoţitor. AGERPRES / (A, AS - autori: Cristian Lupaşcu, Isabela Paulescu, Otilia Halunga, Daniela Malache, Marius Septimiu Avram, Gina Ştefan, Ecaterina Ignat, Silvia Marcu, Maria Mitrică, Oana Mălina Negrea, Dan Mihăescu, Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”