Proteste în Grecia după moartea unui băiat de etnie romă împușcat de poliție VIDEO

Proteste în Grecia după moartea unui băiat de etnie romă împușcat de poliție VIDEO

Mii de protestatari au mărșăluit prin Salonic și Atena, în timp ce liderii comunității rome au făcut apel la calm după moartea unui adolescent împușcat în cap săptămâna trecută în timpul unei urmăriri a poliției, relatează The Guardian .

Proteste în Grecia. Foto: Twitter

Tânărul, în vârstă de 16 ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a murit, marți, la opt zile după ce a fost împușcat de un polițist fiindcă ar fi plecat cu mașina de la o benzinărie fără să plătească cei 20 de euro pe care îi datora.

Astăzi ... în ciuda eforturilor enorme ale personalului din secția de terapie intensivă, pacientul a murit", a transmis spitalul Ippokratio din Salonic într-un comunicat.

Băiatul rămăsese la terapie intensivă de când fusese operat de urgență. Înmormântarea va avea loc, joi.

Incidentul a declanșat zile întregi de proteste deseori violente în cele două orașe și în alte părți ale Greciei, în ciuda apelurilor repetate ale rudelor sale și ale liderilor comunității la proteste pașnice.

„Toată lumea de aici plânge. Este nedrept ca un copil să plece așa", a afirmat Antonis Tasios, secretarul comunității de romi în care locuia adolescentul, marți dimineață, după ce spitalul a anunțat decesul. „Simțim o mare durere".

Circa 2.500 de persoane protestau la Salonic, unde adolescentul a trăit și murit, iar un marș de protest similar avea loc la Atena, după ce grupurile de studenți au făcut apel la proteste după moartea tânărului. Presa greacă a raportat că manifestanții au incendiat anvelope și au blocat drumuri în timpul protestelor din mai multe părți ale țării.

Cocktailuri Molotov

Poliția din Salonic a afirmat că circa 50 de persoane au ieșit dintr-un campus universitar, marți după-amiază, și au aruncat mai multe cocktailuri Molotov asupra polițiștilor. Nu au fost raportați răniți.

Un ofițer de poliție aflat pe motocicletă l-a împușcat pe adolescent în timpul unei urmăriri, după ce tânărul și-a alimentat mașina cu combustibil și ar fi plecat fără să plătească cei 20 de euro pe care îi datora.

Poliția a afirmat că adolescentul a încercat să lovească motocicletele poliției implicate în urmărire. Ofițerul, în vârstă de 34 de ani, acuzat în acest caz, a afirmat în timpul primei înfățișări în instanță, care a avut loc în urmă cu o săptămână, că a deschis focul pentru a opri mașina fiindcă se temea pentru viețile colegilor săi. În plus, polițistul susține că a țintit spre anvelope, nu spre șofer.

Mai mulți bărbați de etnie romă au fost răniți sau împușcați mortal în ultimii ani în timpul unor confruntări cu poliția, fiindcă ar fi încercat să evite arestarea pentru încălcarea legii.

Nu a fost benzina, nu au fost banii, polițiștii au tras pentru că era rom", au scandat protestatarii din Salonic.

Membrii comunității rome din Grecia se confruntă de mult timp cu discriminarea, iar mulți dintre ei trăiesc adesea la marginea societății.

Ofițerul de poliție acuzat în acest caz a fost suspendat și se află în arest la domiciliu de vineri, fiind acuzat de tentativă de omor din culpă.

În zilele următoare este așteptată o decizie a instanței cu privire la încarcerarea sau eliberarea pe cauțiune a polițistului în așteptarea procesului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?