Proteste în țară împotriva legilor justiției și a modificărilor la Codul fiscal (grupaj)

Proteste în țară împotriva legilor justiției și a modificărilor la Codul fiscal (grupaj)

O nouă serie de proteste au loc duminică seara în mai multe orașe din țară, numărul participanților fiind, în cele mai multe cazuri, de câteva zeci sau sute. În unele orașe, numărul manifestanților a depășit 1.000 (Brașov, Craiova sau Iași), iar la Sibiu, conform unor surse, coloana care a mărșăluit prin oraș a ajuns să numere în jur de 7.000 de persoane.

Oamenii protestează împotriva modificărilor la Codul fiscal și a legilor justiției și cer demisia guvernului și a președinților celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

SIBIU

Peste 2.000 de sibieni au pornit în marș pe câteva dintre principalele bulevarde din oraș, numărul acestora fiind de zece ori mai mare decât cel estimat la solicitarea autorizației, potrivit organizatorului, Doru Apostol. Numărul lor ajungea, la ora 20.00, la aproximativ 7.000.

Protestatarii au scandat pentru prima dată, "Codruța, ia-o pe Olguța!", dar și lozinci mai vechi "PSD, ciuma roșie!", "DNA să vină să vă ia!", "Demisia!", "Anticipate!".

Potrivit jandarmilor, protestul este pașnic, fără incidente.

Protestul autorizat de la Sibiu este programat până la ora 21.00.

IAȘI

Aproximativ 1.000 de persoane au venit, la ora 18.00, în Piața Unirii din Iași, pentru a protesta împotriva modificărilor la Codul Fiscal și a legilor justiției, numărul manifestanților fiind în creștere.

Protestatarii suflă în vuvuzele, poartă pancarte și scandează mesaje antiguvernamentale precum "PSD, ciuma roșie", "PSD partid de hoți", "Veniți cu noi, vă fură și pe voi", "Dragnea la închisoare, nu la guvernare", "Dragnea, România nu e a ta", "România, trezește-te".

Protestul va fi urmat de un marș pe străzile centrale ale orașului.

TIMIȘ

Circa 500 de manifestanți, potrivit organizatorilor, protestează, duminică seara, pe ploaie, în Piața Libertății din Timișoara, scandând lozinci împotriva președintelui PSD, Liviu Dragnea, a guvernului și a coaliției.

''Nu vrem să fim conduși de hoți'', ''DNA să vină să vă ia'', ''Hoții, hoții'', ''Lehamite'', ''PSD ciuma roșie'', ''Dragnea, nu uita România nu-i a ta'', ''Ne-am săturat'', ''Să vă fie frică, țara se ridică'', sunt câteva dintre lozincile pe care le scandează cei prezenți.

Ei sunt ''înarmați'' cu vuvuzele, sirene, pancarte și bannere.

Protestatarii urmează să pornească într-un marș prin centrul orașului, spre Palatul Justiției.

Locația protestului s-a schimbat întrucât în Piața Operei se montează căsuțele pentru Târgul de Crăciun.

CLUJ

Aproximativ 300 de persoane protestează în piața centrală din Cluj-Napoca, unde vineri s-a deschis Târgul de Crăciun. Manifestanții scandează mesaje antiguvernamentale și împotriva legilor justiției.

Protestatarii au bannere pe care scrie: "Noi suntem statul paralel — Dragnea nu ai viză în el!", "Toți pentru justiție!", "Vă jucați cu focul, curând mămăliga va exploda", "Curaj DNA, vino și îi ia" și scandează: "Hoții la răcoare, nu la guvernare", "Parlament penal, marș la Tribunal", "Dragnea nu uita, România nu-i a ta!" "Dragnea și Tudorel, sunteți statul paralel".

BRAȘOV

Peste 200 de persoane s-a strâns în fața Prefecturii începând cu ora 18.00, o oră mai târziu, la ora 19.15, numărul acestora ridicându-se la aproximativ 1.500.

Oamenii au plecat spre Piața Sfatului, scandând: "Hoții", "DNA să vină să vă ia", "Fără corupți în Parlament și la Guvern", au suflat în vuvuzele, au bătut în tălăngi și tobe.

PRAHOVA

Aproximativ 300 de persoane au protestat, în municipiul Ploiești, împotriva modificării legilor justiției, manifestanții întâlnindu-se în centrul orașului și plecând în marș spre sediile PSD și ALDE, aflate în apropiere.

Protestatarii au purtat steaguri tricolore, au suflat în fluiere și vuvuzele și au scandat "Ieșiți din casă, dacă vă pasă", "PSD, ciuma roșie", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "Jos Guvernul", "Hoții". Nu au lipsit pancartele cu mesaje — "Abrogați și apoi plecați! PSD= ciuma roșie. 27 de ani e prea mult...", "Îmi iau țara înapoi!!!", "Singurul lucru necesar ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Au dorit să ne îngroape. Au uitat că noi suntem semințe. 27 de ani e deja prea mult! E timpul să ne luăm țara înapoi!", "Toader Tudorel, o slugă model".

Timp de câteva zeci de minute, protestarii au scandat în zona Palatului Administrativ, pornind ulterior în marș spre sediile PSD și ALDE, iar de acolo spre zona de nord a orașului.

Coloana a fost însoțită de forțe de ordine.

CRAIOVA

Și la Craiova câteva sute de persoane au protestat, în Piața Mihai Viteazul, unde au fluturat steaguri și au scandat împotriva Guvernului și a PSD. Protestul în această zonă, unde este organizat și Târgul de Crăciun, a durat circa o oră.

În jurul orei 20,00, coloana de manifestanți care mărșăluia pe Calea București, principala arteră a orașului, număra 1.000 de persoane.

CONSTANȚA

Circa 300 de persoane, activiști civici care s-au mobilizat pe rețelele de socializare, dar și oameni care au răspuns la invitația unor confederații sindicale, participă duminică seară, începând cu ora 18.00, la o manifestație de protest organizată pe platoul Prefecturii sub sloganul "Constanța contează — Țara n-a votat hoția, voi nu sunteți România".

Protestarii constănțeni poartă pancarte cu revendicări și strigă sloganuri prin care solicită retragerea legilor Justiției și a celor de modificare a codurilor penale, respingerea în Parlament a ordonanței privind modificarea legislației fiscale și demisia imediată a Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

Manifestanții au scandat: "Vrem justiție, nu corupție!; PSD, ciuma roșie !, DNA, să vină să va ia!, Nu vrem să fim o națiune de hoți, Dragnea și ai lui trădătorii neamului!, Popor trădat de un condamnat!, Dragnea nu uita, așteptăm și cartea ta!, Ați reușit, ne-ați unit! sau ALDE și PSD aceeași mizerie!".

SĂLAJ

Câteva zeci de persoane au protestat la Zalău. Protestatarii au purtat portrete ale unor mari foști politicieni: Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, Papiu Ilarian, Victor Deleu și au scandat mesaje împotriva PSD și a liderului : "PSD-ciuma roșie, Dacă vă pasă ieșiți din casă, Dragnea scriitor!

ALBA

Filozoful și publicistul Mihai Șora, care recent a împlinit 101 ani, participă duminică seara la protestul antiguvernamental desfășurat la Alba Iulia, acestora transmițându-le celor care au ieșit în stradă în întreaga țară "să nu se lase până nu obțin victoria".

Filozoful a opinat că guvernanții trebuie "să aibă urechi și să audă, să aibă ochi și să vadă și să tragă consecințele" din aceste evenimente.

"Nu poate să guverneze fără să se alinieze în întregime pe voința populației pe care o guvernează. Un guvern este un slujitor. Asta este, un slujitor, nu e un stăpân, e un grup de oameni de bunăvoință, sau așa ar trebui să fie, care să se pună în slujba intereselor generale, a intereselor poporului întreg", a declarat Șora.

El spune că este normal să protestezi. "Toate lucrurile care nu sunt convenabile trebuie să atragă protestul cetățenilor, nu? De aia suntem cetățeni, ca să ne intereseze soarta Cetății", a susținut Mihai Șora.

Filozoful a apreciat că este importantă apărarea justiției. "Ce ne-am face fără justiție? Am ajunge să ne conducă hoții și ticăloșii, nu, dacă nu ar exista justiție", a mai spus acesta.

Întrebat dacă este corect ca protestatarii să scandeze "PSD, ciuma roșie", Mihai Șora a susținut : "Că e ciumă, e limpede. Că e roșie, rămâne de văzut".

La protestul de la Alba Iulia participă în jur de 150 de persoane.

ARGEȘ

Câteva sute de persoane au participat, duminică, la un protest față de modificările aduse Codului Fiscal și legilor justiției, organizat în municipiul Pitești.

Oamenii s-au strâns în Piața Vasile Milea, în fața sediului Instituției Prefectului Argeș, unii dintre ei purtând steaguri tricolore. Protestatarii au cerut demisia guvernului, dar și demisia președinților Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Acțiunea de protest s-a desfășurat fără incidente.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria