Proteste în Ungaria. Manifestanții au cerut acces liber la avort

Proteste în Ungaria. Manifestanții au cerut acces liber la avort

Proteste în Ungaria. Mii de persoane au ieșit miercuri seară în stradă pentru a cere accesul liber la avort și au manifestat față de un decret recent ce impune ca femeile însărcinate sa fie confruntate cu „funcţiile vitale" ale fătului înainte de a face întrerupere de sarcină, informează AFP.

Protest în Ungaria față de noua reformă privind avortul / Foto Facebook

Aproximativ 3.000 de persoane, în majoritate femei, s-a adunat în faţa parlamentului pentru a apăra „dreptul fundamental de a decide dacă să aibă sau nu un copil", argumentează Monika Karvaly, o secretară în vârstă de 43 de ani. „Şi dacă împrejurările sunt diferite (violenţă, abuz...), nu ne trageţi la răspundere, nu ne pedepsiţi!”, a continuat protestatara.

De la jumătatea lunii septembrie, femeile care doresc să facă avort vor trebui să asculte ritmul cardiac fetal, conform noilor termeni ai formularului completat de medicul obstetrician înainte de intervenţie. O măsură denunţată pe pancartele afişate la proteste: „Şi bătăile inimii mele? Nu-i pasă nimănui?!", „Ocupaţi-vă de propriul vostru uter" sau „Vaginul meu, decizia mea".

Guvernul ungar nu a oferit niciun motiv pentru această modificare și a negat că aceasta ar echivala cu o înăsprire a normelor. Unii analiști politici au afirmat că aceasta ar putea avea ca scop câștigarea de voturi pentru partidul Fidesz al lui Orban din partea partidului de extremă dreapta „Patria noastră", care a câștigat locuri în parlament pentru prima dată în aprilie și care a făcut campanie pentru aceste modificări ale normelor privind avortul.

„Deși guvernul pretinde că este „pro-viață", aceste măsuri nu protejează nicio viață: scopul real al restricției este umilirea femeilor și exercitarea controlului asupra vieții femeilor", au declarat organizatorii protestului, scrie Reuters.

Aceștia au cerut guvernului Orban să asigure condiții de viață sigure pentru femeile care așteaptă copii și să facă contracepția accesibilă tuturor.

Protestatarii, dintre care unii purtau pancarte pe care scria „Corpul meu, viața mea, decizia mea" sau „Contracepție gratuită pentru toată lumea", s-au adunat în fața Parlamentului Ungariei și plănuiau să mărșăluiască până la Ministerul de Interne, care a elaborat reformele.

Manifestanți în Ungaria / Foto Twitter / Andy Vermau

Manifestanți în Ungaria / Foto Twitter / Andy Vermau

„Cred că este o reformă foarte proastă, deoarece avortul în sine este o experiență extrem de traumatizantă", a declarat Laura Fekete, o studentă de 22 de ani, referindu-se la schimbarea care presupune că femeile trebuie să fi auzit efectiv bătăile inimii fătului. „Guvernul nu ar trebui să se amestece în asta".

În Ungaria, avortul este legal din anii 1950 până în a douăsprezecea săptămână de sarcină în majoritatea cazurilor, dar premierul ultraconservator Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a înmulţit măsurile în favoarea creşterii natalităţii. De la intrarea în vigoare la începutul anului 2012 a unei noi Constituţii, Ungaria apără "viaţa fătului de la concepţie".

Normele actuale permit femeilor din Ungaria să solicite un avort în caz de viol, riscuri pentru sănătatea mamei din cauza sarcinii, un handicap grav al copilului nenăscut sau în caz de criză personală gravă.

Numărul de avorturi a scăzut la aproximativ 22.000 în Ungaria anul trecut, de la peste 90.000 în 1990, conform statisticilor oficiale.

Când a fost anunţat noul decret, ONG-ul Amnesty International a denunţat un „recul îngrijorător" care va îngreuna „accesul la avort" şi „va traumatiza şi mai mult femei aflate deja în situaţii dificile".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria