Proteste online în China după ce a doua prăbușire a unei săli de sport din provincia Heilongjiang a ucis trei persoane

Proteste online în China după ce a doua prăbușire a unei săli de sport din provincia Heilongjiang a ucis trei persoane

Chinezii și-au exprimat nemulțumirea online după ce o a doua sală de sport s-a prăbușit în provincia Heilongjiang în doar câteva luni, provocând moartea a trei persoane.

Este a doua sală de sport care se prăbușește în China în doar câteva luni FOTO Profimedia

Cele trei victime sunt elevi de gimnaziu, relatează agenția de presă de stat Xinhua. Prăbușirea din noaptea de luni spre marți a avut loc după zile de vreme rece și ninsori neobișnuite pentru această perioadă.

Un videoclip online a arătat salvatorii care se chinuiau să caute supraviețuitori printre dărâmături de beton acoperite de zăpadă pe un teren de baschet. Un alt videoclip distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare chinezești arăta o femeie pe o stradă înghețată, alergând spre clădire în timp ce striga: „Fiul meu! Fiul meu este acolo!".

Marți, autoritățile au confirmat că trei persoane au fost ucise și una grav rănită în interiorul stadionului Yuecheng Gym din orașul Jiamusi. Autoritățile au declarat că au reținut o persoană responsabilă de sala de sport- și nu au oferit alte detalii. Încă nu este clar ce a cauzat prăbușirea celui de-al doilea etaj, potrivit bbc.com .

Pe măsură ce vestea dezastrului s-a răspândit online, mulți au făcut imediat comparații cu prăbușirea unei alte săli de sport din provincie la începutul acestui an, care a ucis 11 persoane. În iulie, acoperișul din beton al unei săli de sport a unei școli din orașul Qiqihar s-a prăbușit după zile de ploi abundente.

Autoritățile au declarat că acoperișul a fost îngreunat de materialele de construcție lăsate de antreprenori și au efectuat verificări ale altor clădiri din zonă după tragedie. Dar marți, cetățenii alarmați cereau răspunsuri - dezastrul din Jiamusi fiind în topul tendințelor pe Weibo, unde a atras peste 1,3 miliarde de vizualizări.

„Prăbușirea stadionului din Qiqihar nu a fost cu mult timp în urmă, iar după aceea au existat verificări peste tot - ce au făcut verificările? Acesta este un dezastru aparent provocat de om", a scris un utilizator într-un comentariu care a atras peste 9.000 de aprecieri.

Localnicii le-au cerut autorităților să facă verificări suplimentare

„Heilongjiang din nou, stadion din nou. Calitate de rahat, proiect criminal ", a scris un alt utilizator.

Autoritățile nu au precizat în perioada imediat următoare dacă stadionul Yuecheng Gym Stadium a fost supus unor verificări după incidentul din iulie. Cu toate acestea, o verificare a BBC pe contul WeChat al autorităților județene a arătat o postare în care se preciza că oficialii au efectuat o verificare de siguranță a stadionului în luna iulie.

Online, localnicii au cerut autorităților să ia măsuri suplimentare, inclusiv mai multe inspecții ale marilor facilități publice din provincie. „Sper ca autoritățile să fie responsabile, să verifice aceste stadioane și să evite alte tragedii cât mai curând posibil", scria într-un comentariu.

Heilongjiang este cea mai nordică provincie din China și se află într-o parte din nord-estul țării care s-a confruntat cu un val de frig brusc în ultimele zile.

Locuitorii îndură condiții de viscol care au forțat închiderea școlilor și zeci de anulări de zboruri și trenuri. Autoritățile au sfătuit localnicii să rămână în case, în condițiile unor avertismente de vreme severă.

Presa de stat a raportat că se așteaptă și mai multe condiții de viscol în Heilongjiang și a avertizat asupra drumurilor înghețate și a liniilor electrice căzute.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?