Proteste violente în Franța, cu peste 400.000 de oameni pe străzi. Cafeneaua preferată a lui Macron a fost incendiată VIDEO

Proteste violente în Franța, cu peste 400.000 de oameni pe străzi. Cafeneaua preferată a lui Macron a fost incendiată VIDEO

Este a 11-a zi de proteste în Franța, zi în care peste 400.000 de manifestanți își strigă nemulțumirile față de reforma pensiilor. Manifestanții au fost alungați de către polițiști cu gaze lacrimogene, însă furia mulțimii a fost de nestăpânit.

Noul secretar al sindicatului CGT, Sophie Binet ,a afirmat la începutul zilei „că nu putem întoarce pagina până când reforma nu va fi retrasă”, relatează bfmtv.com

Proteste violente în Franța FOTO Profimedia

31 de persoane au fost arestate de la începutul manifestației de joi de la Paris împotriva reformei pensiilor, conform Poliției, iar cifra este de așteptat să crească în următoarele ore, deoarece forțele de ordine operează noi rețineri în Place d'Italie.

Protestatarii au incendiat coșuri de gunoi și au distrus intrarea în sediul a două bănci în timpul celei demonstrației împotriva reformei pensiilor.

13 polițiști au ajuns la spital

În urma confruntărilor dintre forțele de ordine și manifestanți, 77 de răniți s-au înregistrat în rândul polițiștilor, dintre care 13 transportați la spital pentru îngrijiri medicale.

Activiștii au incendiat restaurantul La Rotonde, aflat pe bulevardul Montparnasse din Paris. În această braserie Emmanuel Macron și-a sărbătorit victoria prezidențială la alegerile din 2017.

La Nantes, timp de mai bine de trei ore, au avut loc ciocniri între manifestanți care aruncau cu pietre și polițiștii mobilizați în număr mare, care au folosit gaze lacrimogene. Aici au fost reținute 23 de persoane.

Manifestanții au devenit deosebit de violenți și pe Quai de la Fosse de pe malul Loarei, unde au început să arunce cu pietriş luat de pe şinele de tramvai.

De asemenea, în timpul protestelor violente , nouă polițiști au fost răniți la Lyon, joi, potrivit Prefecturii Rhon. 12 persoane au fost arestate, precizează aceeași sursă.

"A fi președinte înseamnă a-ți asuma alegeri care pot fi nepopulare"

Protestele împotriva reformei pensiilor, care crește vârsta de pensionare cu doi ani, la 64 de ani, au început la mijlocul lunii ianuarie. Protestele de stradă au devenit din ce în ce mai violente de când guvernul a promovat legislația privind pensiile în Parlament fără un vot final din cauza lipsei de sprijin în rândul aleșilor.

Sondajele arată că o mare majoritate a alegătorilor se opune legislației privind pensiile. Dar o sursă apropiată lui Macron a spus că nu acest lucru contează. „Dacă rolul unui președinte al Republicii este de a lua decizii în funcție de opinia publică, nu este nevoie de alegeri”, a spus o sursă anonimă. „A fi președinte înseamnă a-ți asuma alegeri care pot fi nepopulare la un moment dat”, anunță Reuters.

Liderii sindicali și protestatarii au spus că singura cale de ieșire din criză este eliminarea legislației, opțiune pe care guvernul a respins-o în mod repetat.

14 aprilie, o dată cheie

O dată cheie va fi 14 aprilie, când Consiliul Constituțional va pronunța verdictul asupra proiectului de pensii. Experții constituționali spun că este puțin probabil ca consiliul să anuleze legislația, ceea ce ar putea contribui la slăbirea protestelor.

Mobilizarea va continua, într-un fel sau altul... Este o cursă lungă”, a spus Binet de la sindicatul CGT.

În cadrul mitingului de la Paris, asistenta Soraya Bouadouia a spus: „Voi fi aici până la r etragerea reformei pensiilor , care este o reformă complet inacceptabilă”.

Cu Macron într-o călătorie oficială la Beijin , un protestatar a ținut un banner pe care scria: „Macron demisionează! Ne veți auzi până în China”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

3 Așa o fi?

4 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

5 Sexsomnia / O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească