Proteste violente în Georgia. Manifestanții critică dur o lege care amintește de Rusia VIDEO

Proteste violente în Georgia. Manifestanții critică dur o lege care amintește de Rusia VIDEO

Proteste de amploare în Georgia, după ce Parlamentul și-a dat acordul pentru o nouă lege, privind „agenții străini”. A fost nevoie de intervenția în forță a polițiștilor, după ce manifestanții au aruncat cu pietre și bombe cu benzină. Președintele țării, Salome Zourabichvili, a spus că este de partea protestatarilor.

Proteste violente în Georgia, din cauza unei noi legi FOTO Profimedia

Legea „agenților străini” și protestele violente

Protestatarii din Georgia, fost stat sovietic, au aruncat, marți seară, cu bombe cu benzină și cu pietre în poliție. Totul după ce Parlamentul și-a dat sprijinul inițial pentru un proiect de lege privind „agenții străini”, despre care criticii spun că reprezintă o schimbare autoritară, scrie Reuters .

Polițiștii au fost nevoiți să intervină în centrul capitalei Tbilisi, cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene, în încercarea de a dispersa mii de demonstranți, care se tem că proiectul de lege ar putea afecta speranțele țării din Caucazul de Sud de a adera la Uniunea Europeană.

Legea, susținută de partidul aflat la guvernare, Visul Georgian, ar impune oricăror organizații care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini”. În caz contrar, ei riscă amenzi substanțiale.

Președintele țării, de partea protestatarilor

Criticii au spus că le amintește de o lege din 2012 din Rusia, care a fost folosită, de atunci, pentru a reprima disidența.

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, care vrea să pună veto asupra legii, a spus că este de partea protestatarilor.

„Ei reprezintă Georgia liberă, o țară care își vede viitorul în Occident și nu va lăsa pe nimeni să îi ia acest viitor”, a spus ea, într-o adresă înregistrată în Statele Unite, unde se află într-o vizită oficială.

Nimeni nu are nevoie de această lege... toți cei care au votat pentru această lege au încălcat constituția”, a mai adăugat ea.

Parlamentul poate, totuși, să treacă peste acest veto.

Cel puțin trei bombe cu benzină, precum și pietre, au fost aruncate în poliție. Drept răspuns, oamenii legii au folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene. Oamenii cărora li s-a făcut rău din cauza gazelor lacrimogene au primit îngrijiri medicale pe treptele din afara clădirii Parlamentului.

Am venit aici pentru că știu că țara mea aparține Europei, dar guvernul meu înțelege. Suntem aici pentru a ne proteja țara pentru că nu vrem să fim din nou parte a Rusiei”, a spus protestatarul Demetre Shanshiashvili, în vârstă de 30 de ani. El a făcut referire la cele aproape două secole pe care Georgia le-a petrecut ca parte a Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice.

Scandalul din Parlament

Partidul de guvernare, care spune că vrea ca Georgia să adere la Uniunea Europeană, i-a acuzat pe criticii proiectului de lege că se opun Bisericii Ortodoxe Georgiene, una dintre cele mai respectate și influente instituții ale țării.

Luni, o audiere a comisiei cu privire la lege s-a încheiat cu o bătaie în Parlament.

Peste 60 de organizații ale societății civile și instituții de presă au declarat că nu vor respecta proiectul de lege, dacă acesta va fi semnat în lege. În aceasta, președintele comisiei de afaceri juridice părea că îl lovește pe liderul Mișcării Naționale Unite a opoziției, care se împotrivește proiectului.

Guvernul Georgiei s-a confruntat în ultimii ani cu critici din partea observatorilor, care spun că țara se îndreaptă spre autoritarism. În iunie, UE a refuzat să acorde Georgiei statutul de candidat alături de Moldova și Ucraina , invocând reforme politice și judiciare blocate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 Asta e Rusia, oameni buni!