Proteste violente în Grecia după catastrofa feroviară. Manifestanţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov VIDEO

Proteste violente în Grecia după catastrofa feroviară. Manifestanţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov VIDEO

Aproximativ 2.000 de manifestanţi s-au adunat joi seara la Salonic, nordul Greciei, pentru a protesta împotriva erorilor care au dus la catastrofa feroviară de marţi seara. Poliţia a anunţat un nou bilanţ, de 57 de morţi şi cel puţin 56 de dispăruţi.

Manifestanţii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov, dar „calmul a revenit acum", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Salonic, al doilea oraş al ţării.

Alte aproximativ 700 de persoane, conform poliţiei, s-au adunat joi seară în faţa sediului companiei elene de căi ferate Hellenic Train, la Atena. Manifestanţii au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor, printre care numeroşi tineri, ale acestei coliziuni frontale între două trenuri în centrul Greciei, scrie Agerpres.

Majoritatea victimelor din urma acestui accident feroviar erau studenţi care se întorceau la Universitatea din Salonic după un weekend prelungit, de sărbătoare, în Grecia.

Proteste în Grecia după catastrofa feroviară FOTO Profimedia

Posibil să fi fost în tren și persoane care nu au fostdeclarate dispărute

Numărul morţilor este de 57", a declarat joi seară purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Constantia Dimoglidou. Şi „este posibil ca cineva să fie fost în tren fără a fi declarat dispărut de apropiaţi", a adăugat ea.

Strigând 'Criminalii!', manifestanţii s-au îndreptat apoi spre sediul parlamentului, unde urmau să se alăture unui protest al unor artişti în grevă. „Nu vom uita această crimă", au mai scandat ei, în contextul în care acest accident feroviar, pus pe seama unei erori a şefului de gară, a stârnit un val mare de furie în Grecia.

Bannerele afişate la începutul manifestaţiei de către sindicatul comunist PAME au dat tonul cu mesaje precum 'Nu este o eroare, ci o crimă' şi 'Viaţa este sacrificată pe altarul profiturilor capitalului'.

Suntem furioşi pe companie, pe guvern şi pe guvernele precedente, care nu au făcut nimic pentru a îmbunătăţi situaţia căilor ferate", a declarat pentru AFP Stavros Nantis, pensionar şi membru al PAME.

Încă de marţi au avut loc manifestaţii ale studenţilor la Salonic şi Larissa, oraşe din apropierea locului unde a avut loc catastrofa feroviară, unul dintre cele mai grave accidente din Grecia.

Posibil să fie un român printre victime

Consulatul General al României la Salonic a fost notificat, prin intermediul telefonului de urgenţă, de către o persoană din comunitatea românească din Republica Elenă, cu privire la posibila dispariţie a unui cetăţean român, despre care se presupune că ar fi una dintre victimele acestui accident feroviar produs miercuri în localitatea Tempe.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în cursul aceleiaşi zile, reprezentanţii oficiului consular au intrat în contact şi cu membrii de familie ai persoanei în cauză.

Până la acest moment, persoana în cauză nu a fost identificată pe niciuna dintre listele disponibile la nivelul autorităţilor elene, subliniază reprezentanţii ministerului.

MAE menţionează că, din informaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, procedurile de identificare a persoanelor decedate se efectuează cu foarte mare dificultate în actualul context.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale