Protestul de la Parlament s-a încheiat/Mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA în România au fost vandalizate de către protestatari cu graffiti, în curtea Senatului

Protestul de la Parlament s-a încheiat/Mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA în România au fost vandalizate de către protestatari cu graffiti, în curtea Senatului

Peste 2.000 de oameni au protestat marți în fața Parlamentului, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, față de introducerea certificatului COVID, manifestația fiind organizată de AUR. Manifestanții s-au împărțit în grupuri și au înconjurat clădirea Palatului Parlamentului, iar o parte dintre ei au reușit să intre în curtea Senatului, unde accesul publicului nu este permis. SPP a blocat toate ușile, pentru a împiedica accesul protestatarilor. Circulația pe bulevardul Națiunile Unite a fost blocată. După ora 13.00, liderul AUR a anunțat că protestul de la Parlament s-a terminat, iar manifestanții se mută la guvern și la Cotroceni.

UPDATE 13.28 Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Alexandru Iacob, a confirmat că au fost vandalizate mai multe mașini, spunând însă că nu poate da detalii.

Întrebat la Digi 24 cum a fost posibil totuși ca aproximativ 100 de manifestanți să intre în curtea Parlamentului, el a răspuns: "Nu vreau să lansez eu supoziții cine a gresit și cum s-a produs evenimentul. Vom face verificari privind modul de desfășurare a misiunii. Este o decizie pe care o ia comanda unității".

UPDATE 13.23 Guvernul a transmis că Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne și i-a cerut să protejeze integritatea instituțiilor statului:
  • “Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituție, dar acesta trebuie să fie pașnic și să se încadreze în limitele legii.
  • Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne și i-a cerut să protejeze integritatea instituțiilor statului, aplicând legea și descurajând orice tip de violență, având ca prioritate protejarea românilor”.
UPDATE 13.18 Jandarmeria București a anunțat că va face "demersuri pentru identificarea și sancționarea organizatorilor și participanților care au încălcat cadrul legal în vigoare.

UPDATE 13.06 George Simion anunță că protestul s-a terminat la Parlament, iar manifestanții se mută la Guvern și Cotroceni.
UPDATE 13.06 Protestul s-a terminat la Parlament. George Simion anunță că protestatarii se mută la Guvern și Cotroceni.
UPDATE 12.43 Mașinile ambasadorilor Japoniei și SUA în România au fost vandalizate de către protestatari cu graffiti, în curtea Senatului, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro Ambasadorul SUA a avut întâlnire oficială cu președintele Senatului.
Din cauza evenimentelor neprevăzute întâlnirea președintelui Senatului, Florin Cîțu cu ambasadorul Japoniei nu a mai avut loc. "Nu s-a putut efectua accesul exterior, însă cu sprijinul SPP, al Jandarmiei şi al celor din protocolul Parlamentului, am reuşit să asigurăm ieşirea ambasadorului, în condiţii de securitate”, a declarat senatorul PSD, Titus Corlățean la Antena 3.

UPDATE 12.30: Jandarmeria anunță, într-un comunicat, după ce protestatarii AUR au pătruns în curtea Parlamentului, că până în prezent nu a fost utilizată forța și nu s-a recurs la mijloacele din dotare. Janddarmeria face apel către patricipanții la protest să coopereze și să se îndrepte către ieșirea din Parlament.

UPDATE 12.28 Jandarmeria București a transmis printr-un comunicat de presă că până la acest moment nu a fost folosită forța și nu s-a recurs la mijloacele din dotare:
  • "La acest moment, prin echipele noastre de dialog, îndrumăm persoanele să părăsească zona exterioară a instituției.
  • Până în prezent, efectivele jandarmeriei nu au folosit forța sau mijloacele din dotare.
  • Facem apel către participanți să coopereze cu jandarmii, să respecte îndrumările acestora și să se îndrepte către ieșirea din curtea instituției, prin zona indicată de forțele de ordine".
UPDATE 12.20 George Simion a ajuns la Senat și vorbește cu protestatarii.
UPDATE 12.05 Co-liderul AUR, Claudiu Târziu a făcut apel la protestatari să se calmeze și să părăsească curtea din fața Senatului României. Protestatarii au refuzat și au început să tragă de ușile intrării de la Senat. Jandarmii au evitat să intervină.

UPDATE 12.27: Ambasadorul Japoniei în România se afla în Parlament la momentul în care protestatarii au pătruns în curte și au încercat să forțeze intrarea în clădire.

UPDATE 12.50 George Simion, din nou live pe Facebook din Parlament: "Până nu se respinge orice formă de certificat, aceste partide nu au viață bună cu noi".

UPDATE 12.03: Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a întărit dispozitivul de protecție de la Parlament, iar ușa masivă de la intrarea în sediul Senatului a fost blocată, transmit Antena 3 și Digi24.

UPDATE 11.57: Jandarmii au blocat acum intrările în curte, iar mai mulți protestatari care se află în afara Parlamentului încearcă să escaladeze gardurile.

Mai mulți protestari sunt urcați pe garduri.

UPDATE 11.49: Protestatarii împiedică mașinile parlamentarilor să intre în parcarea Parlamentului. Un autoturism în care se afla un parlamentar a fost scuipată de cei care au pătruns în curtea Parlamentului.

Forțele de ordine au format un cordon pe scările de la intrarea în clădire, însă nu intervin pentru restabilirea ordinii. Majoritatea intrărilor sunt blocate de protestatari și mulți parlamentari nu pot să ajungă în clădire.

Și traficul rutier a fost blocat fără ca forțele de ordine să intervină.

UPDATE 11.50 La acestă oră, la protest sunt aproximativ 1.500 de oameni, care s-au împărțit în grupuri și stau la toate intrările în Parlament. O parte dintre ei au forțat intrarea și au reușit să intre în curtea Parlamentului.

UPDATE 11.40: Câteva sute de protestatari au intrat în curtea Palatului Parlamentului și s-au îndreptat spre intrările în clădire. Un cordon de jandarmi a fost format în fața intrărilor în Parlament.

Accesul publicului nu este permis în curtea Parlamentului, fiind porți cu pază.

UPDATE 9.44: Copreşedintele AUR George Simion spune că toate intrările de la Camera Deputaţilor sunt blocate de protestatari.

Pe faţada intrării de la Camera Deputaţilor a fost pus un banner mare cu mesajul ”Libertate fără certificate”.

”Să vedem cum vor vota aceşti deputaţi, trebuie să vină de la ora 10.00 aici”, a afirmat Simion, citat de News.ro.

UPDATE 9.30: La protest participă peste o mie de persoane, care au blocat traficul rutier în zonă.

La fața locului se află și jandarmi și polițiști.

Participanții la protest, cei mai mulți veniți cu autocare din mai multe județe, se află pe mai multe laturi ale Parlamentului, în încercarea de a încercui clădirea.


Protestul a început în jurul orei 9.00, iar la această oră sunt câteva sute de oameni care au steaguri și pancarte cu mesaje împotriva introducerii certificatului COVID.

Manifestația este organizată de AUR, iar liderul partidului, George Simion, susținea că vrea să adune 10.000 de oameni în stradă, la manifestația din fața Parlamentului.

La această oră, circulația pe bulevardul Națiunile Unite este blocată.



Protestatarii scandează "Libertate" și "România, trezește-te". Veniți, că suntem mulți, suntem foarte mulți în fața Parlamentului, a spus George Simion, aflat la protest și care a transmis live pe Facebook.


Coaliția discută un nou proiect de lege inițiat de Alexandru Rafila privind introducerea certificatului COVID la locul de muncă.

Certificatul Covid la locul de muncă va fi introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5, iar acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenţilor economici la situaţia creată de introducerea acestuie certificat, a transmis luni seară Ministerul Sănătăţii:
  • ”Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenţilor economici la situaţia creată de introducerea certificatului COVID-19 şi va fi favorabilă controlului pandemiei.
  • Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5, iar renunţarea la el se va face după ce trendul devine descendent, iar incidenţa cumulată scade sub 1".
Potrivit proiectului privind certificatul Covid la locul de muncă discutat în Coaliție testarea gratuită a angajațiilor trebuie să se facă pentru o perioadă de maxim 45 de zile prin acordarea unor tichete tip vouchere în valoare de 50 de lei (tichetul).
  • Voucherele sunt gândite pentru testele antigen care trebuie făcute în instituții publice sau private, acreditate (în farmacii, la medicul de familie, clinici private sau de stat) astfel încât rezultatele să fie încărcate în platforma națională.
  • Statul direcționează către angajator voucherele care pot fi folosite pe o perioadă de maxim 45 de zile de la declanșarea stării de alertă în care se solicită certificatul.
  • Angajații pot beneficia de maxim 15 vouchere/ tichete.


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”